Da li je pivo zdrav napitak?

Da li je pivo zdrav napitak?

Iako je klasifikovano kao blago alkoholno piće, ukoliko se pije u umerenim količinama, pivo može pozitivno da utiče na zdravlje ljudi, kaže Saša Despotović, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

„Pivo pored alkohola, koji po određenim kliničkim studijama u manjim količinama deluje povoljno na kardiovaskularni sistem, ima i određen sadržaj fitohormona koji potiču iz hmelja koji imaju antikancerogena svojstva. Jako je dobro zbog silicijuma koji je pogodan za povećanje koštane mase kod žena u ajde da kažem starijem dobu i pored toga pivo osvežava, sadrži mikronutrijente, kalcijum, tako da je sa tog aspekta pivo dobro za piće, objasnio je Saša Despotović.

Da li je pivo zaista tečni hleb?

Standardna lager piva sadrže 5 posto alkohola, postoje i jača, ali i ona u kojima u potpunosti izostaje alkohol.

„Kada govorimo o preporučenim dnevnim dozama i koliko piva popiti, svaka zemlja ima neke svoje smernice i odredbe i to je otpilike kod nas, ajde da kažem da su muškarci malo u povlašćenijem položaju, to je recimo do nekih 1litar piva ili dve velike boce piva ili tri male 0,33 dnevno, dok je za žene to nekih 0,5 litara piva, odnosno pola litre ili dve manje boce“, kaže naš sagovornik.

Koja je razlika između svetlog i tamnog piva?

Ako ste ljubitelj piva, u ovom slučaju od viška glava boli, a ko poštuje preporučene dnevne doze ne može da mu škodi.

Sagovornik:

Saša Despotović, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica