Cena mleka u narednim godinama neće padati!

Cena mleka u narednim godinama neće padati!

Prosečna cena mleka u 2023-2027. biće između 45 i 50 evra za 100kg. Vrh ranga se odnosi na zemlje koje izvoze mnogo mlečnih proizvoda. Kristofer Lafogere, izvršni direktor kompanije “Gira” za strateško savetovanje i istraživanje tržišta pomenuo je ovo tokom DSM globalnih dana preživara u Rimu.

Mleko čaša

Lafogere je rekao i da se tržište mlečnih proizvoda dramatično promenilo u poslednje 3 godine. Troškovi rastu zbog većih koncentracija i cena energije. Zajedno čine 30% ukupne cene. “Mleko je stoga i dalje skupo za proizvodnju”, kaže Lafogere.

PROČITAJTE I OVO: Mleko JEFTINIJE od mineralne vode – Grla se rasprodaju, farme se gase

Cena mleka ostaje visoka

Evropska unija i Novi Zeland beleže pad proizvodnje zbog naglog pada broja farmera i broja krava. “Ne zbog marže, već zato što stočari žele da vode “normalan život kao drugi”, primetio je Lafogere, na osnovu nedavnog istraživanja. “A onda određene kompanije prestaju da rade. U Francuskoj su to preduzetnici od oko 45 godina sa milion kg mleka. U severnoj Nemačkoj veće kompanije prelaze na proizvodnju bioenergije. I kada se jednom zaustave, više se ne vraćaju u posao.”

PROČITAJTE I OVO: Mleko – važan proizvod u ishrani ljudi

Ova kontrakcija proizvodnje će se nastaviti u narednim godinama zbog ekoloških zahteva, kao što je nedavno uvođenje poreza na emisiju metana na Novom Zelandu.
Sjedinjene Države proizvode više mleka.

Mleko spremanje

SAD će strukturalno proizvoditi više, podstaknut poboljšenjem marži. Međutim, ukupno povećanje proizvodnje je nedovoljno da pokrije rastuću svetsku potražnju za puterom i prahom. “Veliki potrošači kao što je Ferrero po prvi puk ukazuju da očekuju probleme sa svojim izvorima”, rekao je izvršni direktor kompanije “Gira”.


Poljoprivrednici prelaze na druge kupce

To se odražava i na cene robe, dodao je Lafogere. Uprkos manjem uvozu iz Kine, cene se već kreću znatno iznad istorijskih raspona.

Ovo stvara veliku razliku u ceni mleka glavnih zemalja izvoznica kao što su Holandija, Irska i Danska s jedne strane i zemalja kao što su Italija i Francuska s druge. Prva je ove godine zabeležila povećanje cene mleka za više od 60%, a u Francuskoj za 23%. Ovo takođe dovodi do velikih pomeranja u tokovima snabdevanja.

PROČITAJTE I OVO: 11 činjenica zbog kojih ćete početi češće da pijete mleko


Lafogere je izjavio: “A-ware je kupio velike količine od “Milcobel” dobavljača, nakon čega su kupili jeftinije mleko u Francuskoj kako bi održali rad nove fabrike “Mozzarella”.

U Srbiji ništa bolja situacija – nestašica mleka i rast cena

Svima je poznata nedavna nestašica mleka u Srbiji. Trgovniski lanci navode da je porasla i potražanja za mlekom, a sa druge strane, isporuka mleka je znatno manja, što je dovelo do nestašice, odnosno krize za mlekom koju smo osetili.


Mleko flaše

Farmeri upozoravaju da bi do novih talasa krize i nestašice ponovo mogli doći, a razlog je niska otkupna cena i sve manji stočni fond. Proizvođači mleka tvrde da je uzrok ovog problema najpre neadekvatno tretiranje ovog sektora od strane države, a kao jedan od najvećih problema izdvajaju što su cene otkupa mleka izuzetno niske, zbog čega njihova zarada trpi. Dok cene u prodavnicama rastu, cena otkupa ostaje relativno ista i svakako niska, pa čak i neisplativa proizvođačima. Takođe upozoravaju da će do nestašice mleka tek doći u budućnosti ukoliko se ne dese neke sistemske promene koje će poboljšato položaj farmera u ovom slučaju.

PROČITAJTE I OVO: Od sad i kod nas: Prvi srpski mlekomat, biće i drugi

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica