Mleko JEFTINIJE od mineralne vode – Grla se rasprodaju, farme se gase

Mleko JEFTINIJE od mineralne vode – Grla se rasprodaju, farme se gase

Trenutna cena mleka za izvoz nije cena kojom bi se proizvođači mogli pohvaliti. Iako je država povećala premiju po litri za tri dinara, proizvođači ipak ostaju razočarani i mnoge farme se gase. Olivera Latinović vlasnica farme u Nakovu i Branislav Gulan, poljoprivredni analitičar govorili su za naš portal o ovoj temi.

,,Trenutna cena mleka je 37 dinara  i vlada ju je povećala za 3 dinara ali to ne rešava nikakav socijalni problem. Dok je god cena mleka ispod cene mineralne vode koja je 56 dinara, nema srećne budućnosti za poljoprivrednike.“, kaže Branislav Gulan

On navodi da je najveći problem taj što se farme trenutno gase jedna za drugom.

,,Proizvodnja mleka je ostala negde dnmilijardu i po litara, 800 miliona litara je u redovnim tokovima ostalo u sivoj emisiji. Problem je jer se smanjuje broj grla, broj farmi, sve se smanjuje i od izvoznika mesa mi smo postali uvoznici. Dok god je ovakva agrarna politika neće ni biti većih promena. Mi smo sve uništili, stočarstvo nam je trenutno na nivou 1910. godine. “

Olivera Latinovič, vlasnica farme u Nakovu smatra da je trenutna situacija veoma teška i da je poskupelo sve osim mleka koje treba da se plati proizvođačim

,, U mlečnom govedarstvu je katastrofalna situacija, uopšte celokupno stočarstvo je u teškoj poziciji zbog naglog rasta cena hrana koja su nesrazmerno velika u odnosu na osnovnu cenu mleka. Cena mleka u zadnjih deset godina se pomera za otkup od proizvođača dinar gore ili dole. Mislim da u ovom trenutku ne postoji ništa u zemlji što nije poskupelo u zadnjih godinu dana osim mleka koje treba da se plati proizvođačima”, kaže Olivera.

Prema njenim rečima država je podigla 3 dinara premiju koja sada iznosi 10 dinara, međutim to je samo kap u moru troskova za proizvođače mleka. Mlekare koje otkupljuju ne podižu cenu, a proizvođačima svakodnevno stižu uvećane fakture koje nene mogu da isplatimo, a dugovi u bankama samo rastu.

Mnogo farmi i proizvođača nije moglo da izdrži ovaj finansijski pritisak, pa su zatvorili farme i rasprodali grla na klanje. Ukoliko se ništa brzo ne promeni, uskoro ćemo postati veliki uvoznici mleka i mesa umesto da budemo izvoznici na ovakoj plodnoj i bogatoj zemlji, zabrinuta je Olivera.


Statistika je pokazala da Srbija zvanično učestvuje sa 29% stočarstva u BDP-u poljoprivrede a sve što je ispod 60% je odlika nerazijenih država, kaže Gulan i dodaje:

,, Potrošnja mleka je u Srbiji manja od 100 litara godišnje po jednom stanovniku. Zvanično se govori da u zemlji imamo 800 hiljada goveda a mi nemamo ni 500 hiljda grla. Za poslednjih 20 godina ugašeno je oko 60 hiljada poljoprivrdnih gazdinstava.“

Zbog ovako niskih cena, mlekari u Srbiji će uskoro osnovanati prvo Nacionalno udruženje proizvođača mleka. Cilj ovog udruženja biće da se svi stočari udruže kako bi bili jači kada zastupaju zahteve na tržištu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica