Od sad i kod nas: Prvi srpski mlekomat, biće i drugi

Od sad i kod nas: Prvi srpski mlekomat, biće i drugi

Početkom februara jedan domaći poljoprivrednik napravio je hrabar i inovativan korak kada je reč o mlekarstvu u Srbiji − uspešno je instalirao mlekomat, prvi na našem podneblju.

Foto: TV Zlatibor
Mlekomat © TV Zlatibor

Milovan Ninčić živi i radi u Branešcima, gde zajedno sa porodicom neguje 10 krava od kojih sedam krava muzara SM rase, čije mleko je do sada prodavao stanovnicima Čajetine. Po preporuci i iz razgovora sa svojim sugrađanima, Milovan je uspešno prodavao 60 litara mleka dnevno.

Italija uveliko koristi ovu tehnologiju

Da bi otišao korak dalje odlučio se za inovativnu tehnologiju, uvezao je mlekomat iz Italije, koja je poznata da širom zemlje ima više od 2.000 ovakvih uređaja. U ulici Aleksandra Karađorđevića u Čajetini, ali i u celoj Srbiji, ovo je prvi takve vrste.

Kupci mogu naručiti sirovo punomasno mleko, bez aditiva i dodataka, u svakom delu dana, po ceni od 80 dinara po litru.

Od nastanka ideje do instalacije uređaja prošlo je 15 meseci. Za to vreme Milovan Ninčić je uspešno pribavio sve neophodne dozvole za nabavku mlekomata. Kada je reč o samom uređaju, ukupan kapacitet iznosi 100 litara i programiran je da pomoću senzora javi vlasniku kada je količina mleka pri kraju, ali i da u svakom trenutku vodi računa da u mlekomatu bude ispravno mleko.

„Mleko ide u laktofriz, iz laktofriza sipam u prohumsko bure, dolazim izjutra ili uveče, skidam prazno bure, zakačim novo, mlekomat sam steriliše. Posle ga resetujem i prodaja počinje od nule“, objašnjava Milovan Ninčić.

Tokom jedne kupovine moguće je naručiti jedan ili dva litra mleka.

Da je u svojoj preduzetničkoj ideji istrajan jasno je već na samom početku rada mlekomata, pošto Milovan Ninčić planira da drugi uređaj instalira na Zlatiboru.

Izvor: TV Čajetina


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica