Brojleri od belog perja zauzimaju sve veći tržišni udeo u Kini

Brojleri od belog perja zauzimaju sve veći tržišni udeo u Kini

Očekuje se da će 2023. proizvodnja živine ostati stabilna na 14,3 miliona tona, pri čemu se očekuje da će udeo brojlera sa belim perjem u ukupnoj proizvodnji pilića uzeti deo proizvodnje brojlera sa žutim perjem. U međuvremenu, očekuje se da će izvoz živine povećati kako se potražnja nastavi.

Zivina brojleri

Stalna proizvodnja živine u Kini

Proizvodnja pilića u Kini uključuje brojlere sa belim perjem (beli brojler), brojlere sa žutim perjem (žuti brojler), potrošene kokoške i hibridne (817) piliće. Očekuje se da će kineska proizvodnja živine 2023. ostati stabilna na 14,3 miliona tona, jer povećana proizvodnja belih brojlera potiskuje proizvodnju žutih brojlera.

PROČITAJTE I OVO: Gajenjem ove domaće rase koka do „čiste” zarade i visokih godišnjih prihoda

Očekuje se da će potrošnja živine u Kini rasti

Kako kineska politika nulte tolerancije na Covid-19 ostaje na snazi, a očekuje se da će se veliki skupovi, konferencije i drugi događaji i dalje suočavati sa otkazivanjima i odlaganjima, to će uticati na rast potrošnje pilećih proizvoda.

Međutim, izbijanje afričke svinjske kuge u kineskom krdu svinja 2018. godine, zajedno sa visokim cenama svinjskog mesa, navelo je mnoge potrošače da u svoju svakodnevnu ishranu uključe sve veći udeo proizvoda od živine. Ova promena preferencija je ostala nova normalnost, čak i kada su cene proizvoda od svinjskog mesa pale u 2021. godini i ostale relativno stabilne u prvoj polovini 2022.

Očekuje se da će 2023. godine potrošnja domaće živine porasti za 1% jer se smatra da će potrošači nastaviti da unose više živinskih proizvoda u svoju ishranu, uprkos izazovima sa kojima se suočava posebno HRI sektor posebno.

PROČITAJTE I OVO: Samo za početnike: 9 koraka za isplativ uzgoj kokošaka

Pogodnost u spremanju za upotrebu, kuvanje i jelo

U Kini, poboljšane tehnologije prerade i živinski proizvodi gotovi za jelo podstiču interesovanje potrošača za proizvode od peradi. Kompanije proširuju pogone za preradu hrane i ulažu tehnologije za proizvodnju “3R – ready-to-use, ready-to-cook, ready-to-eat”, odnosno “spremne za upotrebu”, “spremne za kuvanje”, “spremne za jelo”.


Pilici brojleri

Popravlja se uvoz živinskih proizvoda

Očekuje se da će se 2023. kineski uvoz proizvoda od živinskog mesa vratiti na 750.000 miliona tona. Mežutim, globalne bolesti životinja kao što je ptičji grip mogle bi ovo da zaustave. Uvoz belih brojlera u Kinu je najvećim delom iz SAD i Novog Zelanda. Očekuje se da će američki uvoz živine biti dodatno ograničen jakim američkim dolarom u odnosu na druge dobavljače kao što su Brazil i domaća proizvodnja.

PROČITAJTE I OVO: Od pilića do kokošaka – Evo šta morate znati o ovom načinu uzgoja!


Povećava se izvoz živine

U prvoj polovini 2022. izvoz pilećih proizvoda iz Kine porastao je za skoro 28% u odnosu na prethodnu godinu. Očekuje se da će kineski izvoz piletine u 2023. dostići 575.000 miliona tona kako Japan i Hong Kong nastavljaju sa normalnim radom i raste potražnja na novim tržištima. Očekuje se da će Hong Kong ostati najveće tržište za kineski izvoz sveže/ohlađene piletine i prerađenih pilećih proizvoda. Očekuje se da će EU, Velika Britanija i zemlje jugoistočne Azije pružiti prilike za rast.

PROČITAJTE I OVO: Dezinfekcija farme za tov pilića – Koliko je ovo zapravo važno?


Pileće šape

Uvoz pilećih šapa u Kinu je porastao u poslednjih pet godina i očekuje se da će se potražnja nastaviti u 2023. Od januara do jula 2022. Kina je uvezla skoro 384.000 miliona tona pilećih šapa. SAD su bile glavni dobavljač (155.000 miliona tona), zatim Brazil (96.000 miliona tona) i Rusija (48.000 miliona tona). SAD dominira na kineskom tržištu uvoza pilećih šapa zbog jedinstvene “džambo” šape, koja se preferira zbog svoje jedinstvene veličine. Međutim, sa trenutnim ograničenjima ptičjeg gripa na američke proizvode od živine, neizvesno je do kog nivoa će SAD moći da isporučuje proizvode od pilećih šapa Kini 2023. godine.

Informacije u ovom članku su izvučene iz izveštaja USDA.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica