Uzgoj ove biljke je isplativ, ali rizičan: Neprijatelji su joj visoke temperature i buvač

Uzgoj ove biljke je isplativ, ali rizičan: Neprijatelji su joj visoke temperature i buvač

Poslednjih godina često se govori o isplativosti gajenja rukole i njenoj visokoj ceni. Pored toga, reč je o vrlo zdravoj kulturi koja sadrži visok nivo vitamina A, C i K, kalcijum, magnezijum, gvožđe. Upravo o zahtevnosti njenog uzgoja i isplativosti pitali smo nekog ko to najbolje zna – proizvođača rukole. Naša sagovornica je Danijela Petaković iz Bujačića, Valjevo.

Plastenička proizvodnja rukoleFoto: Danijela Petaković

Rukola je mediteranska biljka, voli peskovita zemljišta

Rukolu gaji na površini od oko 15 ari, odnosno u 13 plastenika standardnih dimenzija 20×5.

„Za rukolu sam prvi put čula dok sam radila u jednom lokalnom restoranu, bila je jako popularna biljka meni nepoznata, a cena joj je bila dosta visoka i tako sam se ja odlučila da pokušam sa proizvodnjom jer sam imala potrebu da pored primarnog posla radim jos nešto”, rekla je o svojim počecima naša sagovornica.

Kako kaže, rukola je veoma specifična biljka koja na prvu loptu ne traži specijalne uslove za gajenje, međutim kada se čovek odluči za proizvodnju tek onda se ukazuju problemi koji nisu pre toga mogli da se “izguglaju” ili saznaju od nekog drugog, jer generalno u Srbiji veoma malo ljudi proizvodi rukolu u domaćim uslovima.

„Rukola je mediteranska biljka, što znači da joj odgovaraju peskovita zemljišta, ali isto tako pre sadnje joj treba obezbediti dovoljnu količinu azota, fosfora i kalijuma, ne podnosi visoke temperature, zato ja savetujem da se gaji u plasteničkoj proizvodnji sa obezbeđenom zasenom i dobrim navodnjavanjem. Ja je lično zalivam u ranim jutarnjim satima i nakon zalaska sunca, zahteva dosta vlage, a voda ujedno i tera insekte koji je napadaju”, rekla je ova Valjevka.

Kada su visoke temperature rukola nije ukusna za konzumaciju

Prema njenim rečima, rukola je dosta otporna biljka i najveći neprijatelj joj je insekt buvač, to je za sada jedini problem koji je ona lično imala, pored visokih temperatura, kada biljka ubrzano izbacuje svoj cvet i onda nije ukusna za konzumaciju. Takođe izdvaja da joj treba dosta vremena da je plevi, to jest ima izazov sa travom jer je seje direktno u zemlju.

RukolaFoto: Danijela Petaković

„Uzgoj rukole je isplativ, ali je u isto vreme i rizičan, moj savet svima je da pre nego što zasade biljku dobro ispitaju tržište i koliko je biljka tražena u tom mestu. Valjevo je veći grad i rukola je tražena biljka, tako da ja nemam izazova te prirode. Mada svakom sugerišem da krene sa proizvodnjom manje količine, dok ne upozna biljku i ne ispita dobro tržište”, iskusno savetuje ova poljoprivrednica.

Ona rukolu prodaje preko svog poljoprivrednog gazdinstva lokalnim marketima, pekarama i restoranima, ali trudi se da prodaju proširi i van svog rodnog grada.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica