Ukusna, a zdrava: Rukola nije zahtevna za gajenje

Ukusna, a zdrava: Rukola nije zahtevna za gajenje

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Ova kultura ima skromne zahteve za toplotom i otporna je na mrazeve. Zato može da se proizvodi praktično preko cele godine.

Rukola - © Pixabay

Kakvo je zemljište potrebno za gajenje rukole?

Rukola najbolje uspeva na lakim peskovitim i srednje teškim zemljištima. Zemljišta treba da su neutralne reakcije, mada može uspešno da se gaji i na zemljištima alkalne reakcije, na vlažnim i suvim zemljištima jer veoma dobro podnosi sušu. Najbolje uspeva na dobro osunčanim terenima, može da se gaji čak i na poluzasenčenim, a može se gajiti i na vetrovitim terenima.

Kada i kako se seje rukola?

Gajenje rukole je veoma lako i brzo pristiže za berbu, za oko 40 dana od setve. To je kultura koja nema ozbiljnijih problema sa bolestima i štetočinama. Obrada zemljišta za rukolu je slična kao i za drugo lisnato povrće.

Osnovna obrada izvodi se na dubini od 20 cm, uz kvalitetnu površinsku pripremu, jer se rukola gotovo isključivo proizvodi direktnom setvom iz semena, a seme je veoma sitno (masa 1.000 semena je oko 1.5 g). Đubri se sa oko 60-80 kg azota, 60-80 kg fosfora i 100-120 kg kalijuma po hektaru.

Rukola - © Pixabay

Setva rukole može da počne rano u proleće, obično u martu i može sukcesivno, svakih nedelju dana da se seje do oktobra meseca, tako da listovi mogu da se beru i u toku zime. Samo u slučajevima izuzetno jake zime biljke treba zaštititi. Seje se u razmaku redova 15-30 cm i u redu 5-10 cm pri čemu se troši oko 1,5-2 kg semena po hektaru.

Dosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 predloga šta još možete saditi!

Nega i zaštita rukole

Od mera nege treba primeniti samo redovno zalivanje i suzbijanje korova. Bere se kada se dobro formira rozeta listova, pri čemu mogu da se beru listovi rozete ili da se čupaju cele biljke. Prinos je oko 20-25 t/ha. Rukola je aromatična biljka koja salati daje poseban ukus i blagotvorno deluje na zdravlje.


Rukola - © Pixabay

Lekovita svojstva rukole

Zahvaljujući obilju antioksidansa, ovo povrće pomaže u jačanju funkcija mozga, poboljšava metabolizam i jača imunološki sistem, te suzbija patogene mikroorganizme.

Lišće rukole sadrži visok nivo folne kiseline i antioksidanasa, poput vitamina A, C i K, pa je poznata i kao veoma uspešan borac protiv slobodnih radikala. Ovi vitamini blagotvorno utiču na poboljšanje stanja kostiju, zuba, očiju i pluća.


Šta je bamija i kako se gaji?

Rukola je prepuna vlakana, koja potpomažu dobru probavu. Stoga brzo izaziva osećaj sitosti, i umanjuje želju za masnom i slatkom hranom. Snižava nivo lošeg holesterola i reguliše nivo šećera u krvi.


Osim toga, obiluje i karotenoidima, kao i mnogim mineralima, poput kalijuma, mangana, gvožđa i kalcijuma, a svi su veoma korisni u ljudskoj ishrani.

Takođe, rukola je u prednosti nad drugim zeljastim biljkama, jer sadrži nizak nivo oksalata koji sprečavaju apsorpciju minerala u organizmu.

Korišćenjem rukole u ishrani čuva se srce, smanjuje se rizik od mnogih bolesti, a sadrži i materije s antikancerogenim svojstvima. Smatra se prirodnim antibiotikom, reguliše varenje, koristi se za lečenje čira, osteoporoze, hroničnog zatvora, prehlade i kašlja.

Autor: dipl. inž. Jorgovanka Vlajkovac PSSS Požarevac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica