Dosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 predloga šta još možete saditi!

Dosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 predloga šta još možete saditi!

Došlo je proleće i želite da se hranite zdravije. Međutim, svaki od put kad se odvažite da tu ideju sprovedete do kraja uvek se vratite na klasičnu zelenu salatu. Vreme je da vašu baštu i vaše trpeze obogatite drugim nekim raznovrsnijim prolećnim vrstama zeleniša. Predstavljamo vam 6 vrsta salata koje, pored zelene, možete da gajite u vašoj bašti, a koje će uneti svežinu u vaš jelovnik.

6 predloga šta još možete saditi u bašti - © Pixabay

1. Rukola

Ova biljka ima pomalo gorak ukus, ali je veoma zdrava za organizam čoveka. Seme rukole se sadi u rano proleće ili jesen.

Kada proređujete sadnice, ostavite razmak od 10 do 15 cm između svake biljke. Razmak između redova bi trebalo da bude do 25 cm. Rukolu možete brati nakon 6 do 8 nedelja.

2. Bok čoi

Bok čoi - © Pixabay

Često ga u svetu nazivaju i pak čoi, a kod nas je poznatiji kao kineski kupus. On pripada porodici kupsnjača i odlikuju ga dugačke, tanke i bele stabljike i tamnozeleno lišće. Seme možete saditi u rano proleće ili u jesen. Postupak gajenja ove biljke isti je kao i kod gajenja kupusa.
Evo šta bi trebalo da znate ako razmišljate o gajenju cvekle

Ova biljka najbolje uspeva na niskim temperaturama. Razmak između biljaka trebalo bi da bude od 20 do 25 cm, a razmak između redova 25 cm. Prilikom berbe isecite celu glavicu kupusa ili samo pojedinačne listove.

3. Čikorija

Čikorija - © Pixabay

Čikorija je rođak endevije, pa se zato drugačije naziva belgijska endevija. Odličan je izbor za pravljenje salata tokom zimskih dana. Čikorija (Cichorium intybus) je višegodišnja biljka. Ona cveta od jula do septembra, a počinje da sazreva u avgustu.
5 stvari o kojima morate voditi računa da bi vaše seme klijalo



Koren čikorije
je najukusniji ako se vadi na jesen. Koren možete osušiti, samleti i od njega pripremiti napitak koji je sličan kafi. Možete ga iseckati na komadiće i koristiti ga za čaj. Čaj od cikorije je, pre svega, veoma ukusan, ali ima i lekovita svojstva.
Rukola - © Pixabay

Nadzemni delovi biljke takođe su jestivi. Plavi cvetovi čikorije mogu završiti u salati, a u kombinaciji sa listovima mogu da se koriste kao lek u narodnoj medicini.

4. Kelj

Kelj - © Pixabay


Ova biljka daje salatama raznovrsnost u boji, ali i veliku količinu hranljivih materija. Kelj u svojim plavo-zelenim ili ljubičasto-zelenim listovima krije veliku količinu vitamina i minerala potrebnih ljudskom organizmu.

Seme kelja se seje u rano proleće ili kasno leto, a prilikom proređivanja ostavite razmak do 60 centimetara između biljaka.


5. Radič

Radič - © Pixabay

Radič potiče iz Italije i postao je veliki favorit svim ljubiteljima salata. Ova biljka svojom teksturom dodaje ukus svakoj salati. Radič u plasteniku sadite u formiranim lejama.
Otkrivamo vam sve što niste znali o kupusu!

Ako ga sadite u bašti, pravite razmake do 15 cm između svake biljke. Biljke formiraju čvrstu kupusnjaču veličine do 10 cm u prečniku.

6. Spanać

Spanać - © Pixabay


Spanać se može brati
 dok su mu listovi još uvek mali (bejbi spanać), ili kada sazri. Seme sadite u rano proleće i kasno u leto. Proredite sadnice tako da razmak bude od 10 do 15 cm između biljaka.

Spanać je bogat vitaminima i mineralima, pa je kao takav jedan od najzdravijih izbora za vašu salatu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica