Uzgoj KRASTAVCA NA SLAMI – biljke brže rastu i daju obilnije prinose

Uzgoj KRASTAVCA NA SLAMI – biljke brže rastu i daju obilnije prinose

Krastavac je biljka tropskog porekla i najbolje uspeva pri temperaturnim uslovima od 18-32 stepena. Jedna od najboljih metoda za plasteničku proizvodnju je uzgoj krastavca na slami. Ovakvim načinom uzgoja postiže se bolja bujnost i rodnost, a samim tim i veći prinosi.

Metoda uzgoja krastavca na slami razrađena je u Nemačkoj, a sastoji se u kopanju kanala ili šančeva u plasteniku koji se pune slamom. Kada se slama „upali“ greje zonu korenovog sistema.

Priprema plastenika za uzgoj krastavca na slami

Prvi kanal se kopa na metar od ivice duž plastenika, širine 80 cm i dubine 20 cm. Staza između dva kanala je, takođe, širine 80 cm i na nju se stavlja iskopana zemlja kojom će se kasnije pokriti slama i na njoj gajiti biljke. Broj kanala zavisi od širine plastenika.

U kanale se ređaju bale slame, i to u dva sloja. Posle prvog sloja po njemu se rastura mineralno đubrivo i to jedan kilogram NPK 20:8:5 ili 20:10:10 po bali slame.

Nakon što se prvi sloj bala slame pođubri, po njemu treba da se rasturi i tanak sloj negašenog kreča, pa se onda poređa gornji red slame. Potom se slama dobro zalije vodom i sabije gaženjem.

Tom prilikom negašeni kreč se „gasi“ i oslobađa toplotu. Kada se slama zagreje na oko 30 stepeni, što je za nekoliko dana, na nju se nanosi sloj iskopane zemlje u debljini od 10-15 cm, a zatim se rasađuje rasad.

Tokom vegetacije, slama se razlaže i pretvara u humus, a oslobađa se toplota koja greje zonu korenovog sistema i plastenik. Biljke brže rastu i daju obilnije prinose.

Izvor: Svet povrća


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica