Kompletan VODIČ za udruženu sadnju TIKVICA!

Kompletan VODIČ za udruženu sadnju TIKVICA!

Stigla je sezona tikvica, a cukini sorta je sigurno jedna od omiljenih. Ovo povrće je poznato po tome što zauzima dosta prostora, širi se i pokriva velike površine, tako da morate biti oprezni sa tim šta birate da sadite kraj njih. Ipak, mnoge biljke zapravo vole da budu uparene sa tikvicama, pa se čak međusobno i pomažu. Ako uradite sve kako treba, moći ćete da ih posadite jednom i berete tokom cele sezone, dok istovremeno povećavate prinos i štitite ih od štetočina.

Prednosti udružene sadnje tikvica

Udružena sadnja tikvica ima prednosti koje su naučno dokazane:

  • Smanjuje se rizik od bolesti, infekcija, a potencijalno potpuno iskorennjuje nekih gljivične i bakterijske problema. Inače, najveće pretnje za tikvice su pepelnica i bakterijsko uvenuće;
  • Poboljšanje zdravlja zemljišta, kao i poboljšanje njegove drenaže i aeracije;
  • Suzbijanje korova i uklanjanje divlje konkurencije;
  • Pomaže kontrola štetočina, posebno buba kao što su lisne uši, bube krastavca i druge štetočine specifične za tikve;
  • Pomaže u oprašivanju privlačenjem oprašivača i povećanjem populacije korisnih insekata. Bez njih plodovi sigurno neće rasti;
  • Povećava se prinos, a korisno je i za biodiverzitet;
  • Bolje se upravlja prostorom – popunjavanjem prostora između redova tikvica biljkama sa drugačijim navikama rasta.

Pravilnik za udruženu sadnju: Ove biljke možete, a ove nikako nemojte saditi zajedno!

Najbolje prateće biljke tikvica

Tikvice se slažu sa mnoštvom biljaka iz nekoliko porodica i rado će podeliti svoj prostor sa svakom biljkom koja im ne smeta previše. Evo najboljih pratećih biljaka za tikvice:

POVRĆE

Odličan način da snabdete baštu sa raznovrsnim usevima je da koristite povrće, kako biste osigurali da sve biljke međusobno pomažu rast i razvoj.

Kukuruz

Kukuruz i tikva su deo uparivanja koje je, uz dodatak pasulja, poznato kao tri sestre. Ova kombinacija funkcioniše tako dobro jer tikvice deluju kao pokrivač zemlje, povećavajući vlagu i regulišući temperaturu zemljišta, pasulj fiksira azot u zemljištu, a kukuruz pomaže u maksimizaciji prostora bez nadmetanja sa ostalim biljakama.

Luk


Beli luk, crni luk i drugi iz ovog roda imaju sposobnost da odvraćaju štetočine svojom jakom aromom. Jedan od bonusa je da će luk takođe rastresti zemlju oko sebe svojim lukovicama.

CVEĆE

Cveće bogato nektarom je itekako poželjno ukoliko želite da vaša bašta vrvi od oprašivača, jer cvetu tikvice treba najmanje 6 poseta pčela da bi se obezbedilo potpuno oprašivanje.


Lobularija

Svojim slatkim mirisom i niskim rastom, ovaj cvet drži na odstojanju štetočine, posebno lisne uši, privlačeći grabežljive bube. Takođe, pomažu u oprašivanju privlačeći pčele i neće se takmičiti sa okolnim usevima. Potrebno joj je 50 dana da procveta, tako da je pripremite na vreme kada zatreba tikvicama.


Neven

Njegovi jarko narandžasti cvetovi će privući sve korisne bube u vaše dvorište, od oprašivača pa do predatora kao što su čipkarice i parazitske ose koje će se pobrinuti da štetočine ne vrebaju okolo. Osim toga, ovaj cvet ima lekovite prednosti za kožu i probavni sistem.

SNAŽNI NEVEN: Poželjan stanovnik bašte, ali i gost na našoj trpezi

Monarda

Ovaj cvet je odličan u privlačenju oprašivača poput pčela, ali i leptira i korisnih predatora. Njegov jak miris takođe odbija mnoge štetočine. Nemojte je saditi isuviše blizu tikvica.

LEKOVITE BILJKE

Lekovito bilje je od davnina poznato po tome što odvraća štetočine svojim snažnim mirisima.

Borač

Ova biljka ima tirkizne cvetove u obliku zvezde koje privlače pčele i druge oprašivače. Jedna posebna karakteristika borača je sposobnost da koristi svoje duboko korenje kako bi minerale i vodu na većoj dubini učinio dostupnim okolnim biljkama.

Mirođija

Mirođija može privući bube grabljivice koje se hrane lisnim ušima i bubama krastavca. Mlade biljke mirođije takođe pozitivno utiču na rast i snagu mladih biljaka tikvica. Ova biljka je veoma laka za uzgoj i ima tendenciju da izmakne kontroli, pa vodite računa da ne preuzme vašu baštu.

Majčina dušica

Poznata po svojim antimikrobnim i antigljivičnim svojstvima zahvaljujući jedinjenju timola, majčina dušica će zaštititi vaše biljke od patogena koji se prenose iz zemlje, kao i od štetočina. Njeno cveće će takođe privući korisne insekte. Možete se odlučiti za puzeću sortu i koristiti je i kao pokrivač zemlje.

Postoji ČAK 50 sorti ove biljke – Kako se gaji LEKOVITI TIMIJAN?

Mačja trava

Mačke vole ovu biljku, ali će je zavoleti i vaše tikvice. Jestiva, lekovita i sa blagim ukusom mente, mačja trava odbija mrave i lisne uši, ali i miševe, pacove i druge glodare. Sa druge strane, itekako privlači oprašivače.

Šta da posadite sa tikvicama

Prethodni spisak je samo mali deo široke liste biljaka koje su dobri pratioci tikvica. Ako tražite novog komšiju za svoju tikvu, evo još nekih koje možete izabrati na osnovu načina na koji uzgajate tikvice.

SAKSIJE

Iako tikvice imaju tendenciju da se šire, one mogu rasti i u saksijama pri čemu imaju koristi od malih biljaka koje se sade u saksijama oko njih.

Paprike

Lako ih je uzgajati, ne zahtevaju mnogo održavanja i prijaće im senka koju im tikvice mogu obezbediti u blizini.

Nana

Kao i druge biljke, jaka aroma mente odvratiće štetočine i privući oprašivače. Preporučuje se da se uzgaja u saksijama kako bi se njen invazivan rast održao pod kontrolom.

Origano

Origano odiše intenzivnim mirisom koji volimo, a koji smeta lisnim ušima i raznim bubama. Njegovi cvetovi takođe privlače grabežljive insekte. Izuzetno je lak za uzgoj i odličan je pratilac za mnoge vrste povrća. Pazite da ga ne posadite preblizu, da ga tikvice ne ,,uguše”.

UZDIGNUTE LEJE

Paradajz

Paradajz i tikvice čine prelep simbiotski odnos, privlačeći oprašivače jedni drugima, a tikvice će istovremeno služiti kao pokrivači zemlje za paradajz. Posadite obe sadnice istovremeno.

Neven

Ovo je omiljeni cvet za sadnju i verovatno najčešće korišćeni cvet za uparivanje sa povrćem. Odbijaće insekte iznad i ispod zemlje, odvraćati zečeve i glodare, privući oprašivače i druge korisne bube i može poslužiti kao zamka za puževe.

Biljke koje NIJE dobro saditi sa tikvicama

Krompir

Krompir će se takmičiti sa tikvicama za hranljive materije i povećati rizik od bolesti izazvane gljivicama. Iako nije iz iste porodice, slatki krompir takođe treba držati daleko od tikvica.

Kupusnjače

Biljke kao što su kupus, kelj, brokoli i karfiol su veoma sklone štetočinama i mogu ih privući bliže vašim tikvicama. Osim toga, one će se verovatno takmičiti sa tikvicama za hranljive materije.

Tikve

Slično kao i kod većine biljnih porodica, trebalo bi da izbegavate sađenje tikvica u blizini rođaka iz iste porodice. Kada su tikve u pitanju, ne treba ih saditi jedna sa drugom, jer će se povećati rizik od bolesti i zaraze i mogućnost unakrsnog oprašivanja. Takođe će se takmičiti za sve, od hrane do svetlosti.

Komorač

Komorač je dobro poznat po tome što nije sjajna biljka za pratnju većini povrća, jer oslobađa jedinjenje koje usporava rast okolnih biljaka.

Često postavljana pitanja

Koje je najbolje mesto za sadnju tikvica?

Svoje tikvice možete posaditi bilo gde, sve dok imaju dovoljno hrane i prostora za širenje bez potrebe da se takmiče sa okolnim biljkama.

Kako povećati prinos tikvica?

Neki od najvažnijih faktora koji garantuju plodan prinos su zaštita od štetočina, posebno onih specifičnih za tikvice, potpuno oprašivanje što većeg broja cvetova i dovoljno vode i hrane.

Mogu li se saditi paprike i tikvice zajedno?

Zašto da ne. Iako ne donose nikakvu posebnu korist tikvicama, paprike se neće takmičiti niti na bilo koji način uznemiravati vaše tikvice i maksimalno će iskoristiti prostor dok uživaju u hladovini lišća vaše tikvice.

Mogu li se zajedno uzgajati tikvice i krastavci?

Bilo bi bolje da to izbegnete. Oni su deo iste porodice, tako da će se verovatno takmičiti za hranu, povećati rizik od bolesti i štetočina specifičnih za tu familiju, a možda ćete čak i dobiti čudne hibridne plodove, jer je vrlo verovatno da će doći do unakrsnog oprašivanja.

Možete li posaditi neven sa tikvicama?

Može i treba. Neven je odlična biljka za tikvice: odbija insekte iznad i ispod zemlje, privlači oprašivače, a takođe odbija zečeve i glodare.

Izvor: My Plantin

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica