Šta je PLITICA a šta LAŽNO STABLO? + SADNJA CRNOG LUKA SAVETI

Šta je PLITICA a šta LAŽNO STABLO? + SADNJA CRNOG LUKA SAVETI

Sadnja crnog luka zanima sve naše povrtare. To je povrće koje je uvek aktuelno i potrebno. Ali, da li znate šta je to plitica, a šta ,,lažno stablo” kod crnog luka? Ako ste nekada čuli za ove izraze a nista znali šta su u nastavku teksta vam dajemo odgovore.

Crni luk na njivi

Luk je povrće koje će na ovim prostorima uvek imati tražnju na tržištu. On je veliki deo lokalne kuhinje, ali i narodne medicine. I pored toga, često se prave greške u organizaciji proizvodnje koje mogu napraviti problem povrtarima.

Šta je to plitica kod crnog luka?

To je onaj drvenasti deo u osnovi svakog luka, iz kog naniže izbijaju žile a sa gornje strane rastu sočni listovi koji kod crnog i belog luka u osnovi zadebljavaju i formiraju glavicu, a kod većine drugih luka čine takozvano ,,lažno stablo”. Botanički posmatrano, blitica je pravo, zakržljalo stablo luka.

Šta je ,,lažno stablo”

Lažno stablo kod crnog luka je onaj deo biljke koji se formira od glavice do razdvojenog lišća, a kod mladog luka i lukova koji ne formiraju glavicu (praziluka, aljme, rezanca) to je deo biljke od osnove (,,plitice”) pa do razdvojenog lišća, deo koji obićno nazivamo ,,stablo” ili ,,stabljika”.

Crni luk rokambol: Po čemu je specifičan i zašto ga treba saditi?

Da li je glavica deo ,,lažnog stabla”?

Da. Glavica samo predstavlja zadebljali deo lažnog stabla. U njoj se nagomilavaju hranljive materije koje služe biljci kao rezerva hrane da bi u eventualno nepovoljnim uslovima za život uspela da donese dovoljan broj semenki za produžetak vrste.

Sadnja crnog luka –  SAVETI

Od izuzetne važnosti, što svaki povrtar zna, je poštovanje plodoreda jer se luk najefikasnije uzgaja na taj način. Ali, ako se posadi u zemljište koje je izuzetno bogato azotom (đubreno stajnjakom, velikim količinama mineralnog đubriva), što pogoduje luku, ostvariće se veliki prinos ali kvalitet neće biti dobar. Zbog toga ga ne treba saditi u zemljište posle leguminoza koje obogaćuju zemljište azotom.

Luk ne treba saditi na istoj parceli najmanje 3 godine posle berbe zbog rizika od plamenjače. Ovu bolest izaziva gljivica koja opstaje u zemljištu u formi oospora. Borba protiv ove bolesti je preventiva. Zato treba tretirati arpadžike sa fungicidima. Ova bolest napada listove, ali i glavicu i u tom slučaju dolazi do truljenja.

HIT na tržištu i donosi ZARADU: CRNI beli LUK i deca VOLE!

Izvor: Dr. Ivo Đinović, Svet povrća


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica