Crni luk rokambol: Po čemu je specifičan i zašto ga treba saditi?

Crni luk rokambol: Po čemu je specifičan i zašto ga treba saditi?

Crni luk rokambol je posebna vrsta crnog luka poznat i pod nazivom „drvo luka“, dok ga u Vojvodili nazivaju „slatki luk“. On ima jedno specifično svojstvo.

Crni luk rokambol je vrsta crnog luka koji u drugoj godini života, umesto semena donosi arpadžik. Stabljika naraste u visinu kao i kod obično crnog luka i na vrhu nosi arpadžike.

Arpadžici se beru krajem leta i sade u martu iduće godine, a berba je nešto kasnija (15 dana) u odnosu na luk iz običnog arpadžika.

Kod ovog luka je specifično što nema problema oko proizvodnje arpadžika iz semena, pa se lako može razmnožiti.

Proizvodnja crnog luka rokambola je slična proizvodnji luka iz semena. Naime, arpadžik sa „bikova“ je sitan, a jedna cvast formira i do 70 lukovičica. One se selektuju i sade samo najkrupnije.

Ovakav arpadžik daje nešto nežnije biljke koje sporije rastu, pa ih treba dobro negovati, pleviti, prihranjivati i okopavati.

Od  bolesti treba posebno obratiti pažnju na suzbijanje plamenjače, jer ovde seme, koje inače kod običnog luka prekida mogućnost zaraze, ne postoji.

Luk se u našoj kuhinji obično koisti kao začin, osnovni sastojak zaprške različitih jela i kao svež, u raznim salatama. Međutim, luk ima značajnu ulogu prilikom varenja. Povećane koncentracije sone kiseline i fitoncida iz luka ubijaju mnogobrojne mikroorganizme koji sa hranom dospevaju u želudac.


Biljni antiobiotici, a naročito iz luka su veoma efikasni protiv gljivičnih mikroorganizmima.

Izvor: publikacija Svet povrća

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica