Plodnost zemljišta u plasteničkoj proizvodnji postiže se pravilnom negom!

Plodnost zemljišta u plasteničkoj proizvodnji postiže se pravilnom negom!

U intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji u plasteniku, u jednom proizvodnom ciklusu, smenjuje se više različitih biljnih vrsta. Da bi zemljište duži period zadržalo plodnost, neophodna je pravilna nega.
 

Plodnost zemljišta u plasteniku postiže se pravilnom negom - © Pixabay

Pre započinjanja godišnjeg proizvodnog ciklusa obavezna je redovna kontrola plodnosti zemljišta. Plodoredom se omogućuje pravilno i racionalno đubrenje, smanjuje se zakorovljenost, čuva plodnost, sprečava pojava bolesti i nagomilavanje štetočina.

Do lakšeg upravljanja zemljištem uz informacione tehnologije

U plasteniku uvek postoji glavna kultura (ona koja ostaje najduže i daje najveći prinos), predkultura i naknadna kultura. Gajenje više vrsta u jednom plasteniku nije preporučljivo, iako takvih primera u praksi često ima.

Zašto je zemljište naše najveće prirodno bogatstvo

Obradom zemljišta se zbog intenzivne proizvodnje tokom godine narušava plodnost. Ona je posebno značajna, jer ima zadatak da održi i poboljša strukturu, fizičke i hemijske osobine tla. Osnovna obrada, na dubini od 20 cm, podrazumeva dezinfekciju zemlje i unošenje organskih đubriva u periodu pred proizvodni ciklus.

Zemljište - © Pixabay

Đubrenjem se obezbeđuje pravilna i pravovremena ishrana biljaka kao i održavanje i popravljanje plodnosti zemljišta. Povrće u plasteniku obrazuje veliku nadzemnu masu, uz slabije razvijen korenov sistem, zbog čega je potrebno obezbediti dovoljnu količinu pristupačnih hraniva.


U plasteniku se vrši đubrenje u periodu pripreme zemljišta (osnovno đubrenje), pred setvu ili sadnju (predsetveno) i u toku vegetacije (prihranjivanje). Pravilnom prihranom postiže se ranostasnost, dobar kvalitet i ustaljen prinos. Upotreba đubriva u plasteniku treba da bude zasnovana na kontroli plodnosti, potrebi i izgledu biljaka.
 

Čuvanje zemljišta - © Pixabay

Fitosanitarne higijenske mere neophodne su za uspešnu plasteničku proizvodnju. Plastenik, kao i njegovu okolinu, treba održavati čistim. To podrazumeva pranje i dezinfekciju konstrukcije, alata i drugog pomoćnog materijala npr. 10% rastvorom varikine. Nakon prskanja plastenik se zatvori na 24 sata kako bi dezinfekcija bila potpuna.


Stajsko đubrivo – najstarija hrana za zemljište

Prostor oko plastenika mora biti čist od korova i drugog čvrstog i tečnog otpada. Preporuka je da se korovi u plasteniku i oko njega uništavaju mehanički, dakle, bez upotrebe herbicida. Osoblje koje radi u plasteniku mora da vodi računa o higijeni odeće, ruku i drugo, jer upravo to može da predstavlja izvor zaraze. Pušenje u plasteniku je strogo zabranjeno.


Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik, br. 2604

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica