Paprika i kako je gajiti – OSNOVNI SAVETI ZA POČETNIKE!

Paprika i kako je gajiti – OSNOVNI SAVETI ZA POČETNIKE!

Kako bismo olakšali onima koji tek počinju da gaje papriku, pitali smo stručnjaka, dr Iva Đinovića, šta je to što svaki povrtar-početnik mora da zna kada je reč o tom ukusnom i zdravom povrću.


Paprika
je jednogodišnja povrtarska kultura i jedna je od najpopularnijih vrsta povrća u svetu, pa i kod nas, koju je veoma lako gajiti. Još pre 9.600 godina u ishrani su je koristili u Srednjoj i Južnoj Americi, a u Evropu ju je 1493. godine doneo Kolumbo. Danas povrtari širom sveta gaje oko 50 različitih sorti paprika, a plod im može biti bledožućkaste, svetlo i tamnozelene, narandžaste, crvene, ljubičaste ili smeđe boje.
 

Mlada paprika - foto: @Agromedia


Dr Ivo Đinović iz kompanije „Superior“
 objašnjava kakvo zemljište je idealno za gajenje paprike.

Za papriku je najvažnije da se gaji na peskovitom, lakom zemljištu, u predelima gde nema kasnih mrazeva, gde ima dobre vode za navodnjavanje, i na novim zemljištima, jer ona pati od mnogih bolesti i štetočina. Ako se gaji u monokulturi, znači dugo godina na istom mestu, onda oboljeva od virusnih i gljivičnih bolesti i daje slabe rezultate i neupotrebljive plodove.
 

Za papriku je najvažnije da se gaji na peskovitom, lakom zemljištu, u predelima gde nema kasnih mrazeva, gde ima dobre vode za navodnjavanje, i na novim zemljištima.


S obzirom na to da paprika traži dosta vode kako bi se pravilno razvijala i imala sočne, lepe i kvalitetne plodove, bitno je odabrati pravi način navodnjavanja.

Navodnjavanje je veoma važna agrotehnička mera u proizvodnji paprike, naročito ako se gaji iz rasada jer se, prilikom presađivanja, njen koren čupa, kida i raste u plitkoj površinskoj zoni zemljišta, tako da je osetljiva na sušu“, navodi dr Đinović.
 

Paprika u plasteniku - foto: @Agromedia


Postoji više načina navodnjavanja. Najstariji je natapanje fitarijama, kad se naprave bazeni u kojima se paprike sade i natapaju svake nedelje. Ta je tehnika gajenja došla još iz Vavilona, pa onda preko Bugarske na Balkan. Dalje: brazdama i onda veštačkom kišom i sistemom kap po kap.
 


Navodnjavanje je veoma važna agrotehnička mera u proizvodnji paprike jer je osetljiva na sušu.

Sistem kap po kap su izmislili Jevreji, jer u Izraelu ima malo vode i kap po kap je osmišljen tako da štedi vodu, a mi imamo dosta vode, ali ipak mnogi proizvođači koriste sistem kap po kap jer onda ih ne boli glava.
 

Navodnjavanje paprike - foto: @Agromedia

Sistem kap po kap koristan je još i zbog toga što, osim za navodnjavanje, može povrtarima poslužiti i kako bi biljkama dodavali hranu ili sredstva za zaštitu od truleži korena.

Nadamo se da će vam ovih nekoliko saveta pomoći da započnete sopstvenu proizvodnju paprika, a mi ćemo se potruditi da na poljoprivrednom portalu Agromedia i ubuduće možete da pronađete korisne informacije!

 

Sagovornik:
dr Ivo Đinović, kompanija Superior iz Velike Plane

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica