Izaberite pravu vrstu zelene salate za jesenju sadnju

Izaberite pravu vrstu zelene salate za jesenju sadnju

Zelena salata je povrće koje se u našim baštama gaji u toku jeseni, zime ili proleća. Verovatno znate da postoji nekoliko različitih vrsta zelene salate, a mi vam predstavljamo najpoznatije među njima.

Ukoliko se zelena salata poseje krajem leta ili početkom jeseni, rasad se veoma lako može odgajiti. Na taj način dobijamo biljke koje su jednostavne za presađivanje, a glavice možemo imati već u toku jeseni.

U slučaju da zima nije oštra možemo imati i biljke koje će prezimiti, a na proleće formirati lepe i kvalitetne glavice tipa puter salate, odnosno puterice.

Vladimir Milutinović - ©Agromedia

Puterica

Puterice salate se kod nas gaje pre svega zbog mesnatih, mekih i veoma kvalitetnih listova. Glavice ove salate su lepe, krupne, svetlo zelene boje i izgledaju sveže. Listovi su im izvijeni, a ukus blag. Zato je ova salata i dobila naziv puterica.

Puterica počinje da se razvija kada biljka formira široke listove koji leže na zemlji. Nakon toga, salata se uvija i formira glavicu u kojoj se nalaze sveži i meki, svetlo žuti listovi. Kvalitet puter salate dolazi prevashodno od njenog mleka, koje se nalazi u listovima. To je materija koja se zove letucin. Ona pomaže pri varenju, sadrži različite minerale, vitamine, aminokiseline, hlorofil i mnogo kvalitetnih nutritivnih vrednosti.

 

Zelena salata - freepic.com

Lollo tip zelene salate

Pored puter salate, koja se gaji u našim vrtovima, poznate su i salate u različitim bojama, odnosno, lollo tip salate. To su salate koje ne formiraju glavicu tako savijenu kao što je kod puterice. Međutim, one formiraju dobru i kvalitetnu lisnu masu.


Dosadila vam je zelena salata? Dajemo vam 6 predloga šta još možete saditi!

Izvijenost listova omogućava ovakvim salatama da budu vrlo kvalitetne za jelo, ali i da lepo izgledaju. One mogu biti u crvenoj, svetlo crvenoj, zelenoj ili bledo žutoj boji. Ovakve biljke se kod nas gaje da bi se dobila velika količina lisne mase, ali se one ne mogu seći kao puter salata, odnosno njena glavica. Listovi se mogu kidati mestimično ili se može odseći cela biljka.

Puterice salate se kod nas gaje pre svega zbog mesnatih, mekih i veoma kvalitetnih listova.


Iceberg zelena salata

Ukoliko se odlučimo za setvu semena salate onih biljaka koje nisu tako mekog lista, najbolje će biti odlučiti se za sortu koja je poznata kao iceberg, odnosno ledenka salata. Ovo je ujedno i jedna od najpoznatijih sorti zelene salate, a mnogi je nazivaju i hrskava salata.

Zelena salata za svačiji ukus


Iceberg salata ima čvrste, jake, kompaktne listove, čije su ivice nazubljene. Međutim, i ona formira dobru i kvalitetnu glavicu. Jedna od prednosti iceberg salate jeste ta što ukoliko je posejemo u jesen, ili u proleće, takva biljka će dugo opstati u toku leta, zato što ne formira cvetnu masu, odnosno cvetno stablo, kao što bi to radila puterica salata.

Vladimir Milutinović - ©Agromedia

Romano tip zelene salate

Postoji i četvrti tip zelene salate koji se naziva romano. Ovakve salate imaju izdužene, dugačke listove, ovalnog oblika i takođe ne formiraju glavicu. One su nešto mekše u odnosu na salate kristalke, ali su izuzetno pogodne za gajenje. Kod njih je važno znati da ukoliko posejemo ovakvu salatu, prinos će u svakom uvek biti dobar, bez obzira na to da li su u startu biljke male i imaju svega nekoliko centimetara ili su veće i imaju četrdesetak.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica