Ove biljke možete gajiti tokom cele godine

Ove biljke možete gajiti tokom cele godine

Verovatno ste upoznati sa višegodišnjim biljkama kao što su špargla i rabarbara. Ove vrste imaju jako korenje i otporne su na zimske mrazeve, tako da bez problema preživljavaju zimu i niču nanovo svakog proleća. Paprika, paradajz i batat, takođe, spadaju u višegodišnje biljke ali su malo delikatnije za odgajanje od ostalih.

Zelena paprika - © Agromedia

Iako se gaje kao sezonske biljke, na prostorima gde su blaže zime one mogu dobro da uspevaju i kao višegodišnje biljke. Kod nas neće uspeti da prežive oštru zimu, ali ako se na vreme unesu u adekvatnu prostoriju, gde mraz nije toliko jak, moći ćete bez problema da ih opet posadite u svojoj bašti. Pri odabiru biljaka koje čuvate, postarajte se da ne unesete obolele ili zaražene biljke.

Postoje dva načina kako da biljke zaštitite tokom zime. Jedan je da ih sadite u saksijama, a drugi da ih izvadite iz bašte i posadite u saksiju.

Najjednostavniji način za odžavanje ovakvih biljaka je da ih gajite u saksiji. Tokom letnjih meseci one mogu stajati napolju, na osunčanim stranama, dok za zimu treba obezbediti topliju prostoriju sa velikom količinom svetlosti. Ova metoda je idealna za ljute paprike, ruzmarin i lavandu.

Paradajz - © Pixabay

Ako u bašti imate male i biljke srednje veličine, možete da ih izvadite i posadite u veće saksije. Ako su mnogo velike skratite ih za polovinu i tako posađene unesite unutra. Oštrim alatom zasecite zemlju oko biljke, vodeći računa da ne oštetiite koren, i tako sa zemljom ubacite u saksiju. U saksiju dodajte kompost kojim ćete popuniti prostor i obilno zalijte.

Postoje dva pristupa za čuvanje biljaka tokom zime. Jedan je da biljke miruju, a drugi da rastu tokom cele zime. Koji ćete pristup odabrati zavisi pre svega od toga koliko svetlosti ima u prostoriji gde se nalaze biljke i kolika je temperatura u prostoriji. Da bi biljka rasla tokom cele zime potrebna je konstantna temperatura između 18 i 21 stepeni celzijusa i mnogo svetlosti. Naravno ako se odlučite za ovaj pristup možete koristiti i svetla koja potpomažu rastu biljaka.

Batat - © Pixabay


Kao i sve kućne biljke, ni ove ne vole veliku količinu vode. Zalivajte ih umereno i samo onda kada je površinski sloj zemljišta suv. Vazduh koji se zagreva u prostoriji može biti jako suv, pa je poželjno koristiti osveživač vazduha, koji ima može da poveća količinu vlage u vazduhu.

Ako nemate uslova da ih gajite tokom cele zime, možete ih smestiti u prostoriju gde temperatura ne pada ispod 10 stepeni celzijusa. To mogu biti podrumi, garaže, ili bilo koja druga pomoćna porostorija i nije im potrebna svetlost. Zalivajte jednom u mesec dana sa malom količinom vode. Tokom ovog perioda biljka izgubi određeni procenat listova. Čim počne toplije vreme iznesite biljku na mesto gde će imati do 8 sati sunčeve svetlosti svakog dana. Neće sve biljke preživeti ovaj metod, ali mnoge hoće.

Izvor: Rodale’s Organic Life


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica