Baštenski alat koji svaki vrtlar treba da ima

Baštenski alat koji svaki vrtlar treba da ima

 

Baštenski alat - © Pixabay

Za lepu i uređenu baštu potreban je i odgovarajući alat. Održavanje vrta pored dekorativne ima još važniju ulogu a to je zdravlje i napredak biljaka u njemu. Zato ako hoćete da posao obavite dobro od velike važnosti odabrati pravi alat.

Oprema za rad u bašti ne treba da bude skupa. Dovoljno je da zadovoljava i olakšava poslove u bašti. Prilikom kupovine alata potrebno je obratiti pažnju na kvalitet, izdrživost i efikasnost pribora. Najbolje je kada je alat napravljen od nerđajučeg čelika. Alat je potrebno redovno održavati i na taj način mu se produžava vek korišćenja. Posle svakog posla potrebno je alat očistiti, podmazati, naoštriti, prefarbati, a sve to zavisi od vrste pribora.

U bašti treba da postoji mesto za odlaganje alata, ali takođe i za odlaganje igračaka, nameštaja, saksija, baštenskih dekoracija. Prostor gde će se sve to pospremiti, mora da bude kamufliran i uklopljen sa okolnim dizajnom vrta. Najčećši prostori su šupe i podrumi. Idealne prostore stvaraju i pregradni zidovi izgrađeni od raznih materijala ili žive ograde. Baštenski nameštaj, igračke, bicikle mogu se skloniti ispod nadstrešnice, spuštenih krovova. Ako imate mašte i vremena, prostor za odlaganje pribora možete i sami napraviti.

Baštenski alat koji svaki vrtlar treba da ima: lopatica, vile, motika, ašov, lopata, metla, grabulje, makaze, kolica, kosilica i oprema za zalivanje.

  • Lopatica se koristi za sadnju rasada, lukovica, prilikom uklanjanja korova.
  • Vile služe u usitnjavanju tla, mešanju komposta, prenosa lišća, trave…
  • Motika je alat koji se najviše koristi u bašti. Služi za okopavanje gredica, kopanje trave, takođe može poslužiti za sadnju.
  • Ašov služi za sadnju većih biljaka kao što je to drveće ili šiblje. Ašovom se takođe može i preašoviti manja površina.
  • Posle radova u bašti, prilikom sakupljanja lišća, ravnanja površine služe grabulje, metla i lopata.
  • U vrtu uvek ima neka suva grana ili precvetali cvet koji se uklanja makazama. Makazama se podrezuju trajnice, grmlje, šiblje, ruže. Za orezivanje drveća se koriste veće makaze ili čak testera.
  • Za prenos alata, sadnog materijala, otpada koriste se kolica. Ona čuvaju leđa a i vreme.
  • Redovno košenje trave i održavanje travnjaka je nezaobilazna radnja u vrtu. Kosilica mora da odgovara veličini travnjaka. Uglavnom do 50 m2 travnate površine koristi se električna kosilica.
  • Za vreme velikih vrućina biljke je potrebno zalivati. Od pribora se koriste kofe, kantice, flaše, creva…
  • Vrtlarski pribor treba koristiti u bašti i pravilno sa njim rukovati. Ako se toga ne pridržavamo, posao neće biti adekvatno urađen i predstavljaće više zamor nego relaksaciju u vrtu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica