BIĆETE PRVI NA PIJACI – Zašto je JESENJA setva SPANAĆA bolja od PROLEĆNE?

BIĆETE PRVI NA PIJACI – Zašto je JESENJA setva SPANAĆA bolja od PROLEĆNE?

Ako samo malo promenite vreme setve semena spanaća, pa se umesto prolećne odlučite za jesenju setvu ovog zdravog povrća, onda možete da očekujete više ovih ukusnih i zdravih listova.

Spanać je teško gajiti u regionima gde prolećne temperature ponekad postanu neuobičajeno visoke. Ukoliko je samo nekoliko dana temperatura viša od preosečnih to može dovesti do preteranog cvetanja spanaća, ali smanjene proizvodnje novih listova, a samim tim se i skraćuje period berbe.

Postoje mnogi baštovani koji su odustali od uzgoja ovog hranljivog useva samo zbog nepredvidivih prolećnih temperatura, ali postoji jednostavan način da se prevaziđe ovaj izazov.

Pomerite vreme setve spanaća

Mnogi baštovani seju seme spanaća u rano proleće, kao što je preporučeno na paketima semena – ali ovaj spanać posejan u proleće često propada pre nego što imate priliku da uberete pristojan rod ovog zeleniša.

Mlade biljke jednostavno nemaju dovoljno vremena da porastu pre nego što vreme i povećana dužina dana utiču na njegovo cvetanje. Za snažniji usev spanaća, pokušajte da posejete seme u kasno leto ili ranu jesen.

Spanać zasađen tokom jeseni i koji prezimi u bašti daje daleko veće prinose od semena zasađenog u proleće, a i period proizvodnje je znatno duži. Spanać je kultura koja više preferira hladno zemljište i nižu temperaturu vazduha. Setvom spanaća tokom jeseni, biljke će rasti tokom ostatka vegetacije, a zatim će prezimeti i proizvesti ogroman rod narednog proleća.

 


Jesenja setva spanaća

Setva spanaća započinje setvom semena na razmaku od oko 3 cm i to osam do deset nedelja pre prvog jesenjeg mraza. Obavezno posadite sorte koje su otporne na niske zimske temeprature.

Dobro zalivajte seme, jer u suprotnom spanać neće klijati kada su temperature tla iznad 25 stepeni celzijusovih, a često zalivanje može pomoći da zemlja i da se zemlja rashaldi. Takođe možete napraviti senku oko područja gde biljka treba da klija i to možete uraditi nekom krpom ili kišobranima. Ovo može pomoći biljkama da brže i lakše isklijaju.

Kada stignu hladne jesenje temperature, vaše mlade biljke spanaća će početi da rastu, a to možete iskoristiti i ubrati mlade (baby) listove spanaća. Ako se odlučite da ih uberete, obavezno ostavite krunu biljaka netaknutu.


Dodatna zaštita spanaća tokom jeseni

Spanać je izuzetno otporan na zimu. Čak i mlade biljke mogu izdržati temperature koje često padaju ispod nule. Uz malo dodatne zimske zaštite, vaše biljke će dobro preživeti zimu.

 


Da biste im pružili dodatnu zaštitu, pokrijte biljke sa nekim plastičnim flašama koje imate kod kuće. Potrebno je da isečete flašu tako da napravite čauru kojom ćete zaštititi biljku, ili stavite pokrivač za zaštitu od mraza i snega preko biljaka.

Ukoliko niste imali uspeha sa gajenjem sbiljaka spanaća tokom zime, možda je bolje da se uzgajate jesenje useve spanaća u negrejanom visokom tunelu. Takođe prezimljavanju spanaća može pomoći i postavljanje slame ili iseckanog jesenjeg lišća oko biljaka u visini od oko 10 cm. To će dodatno grejati ove biljke preko zime.

U rano proleće, uklonite plastične flaše ili pokrivač, ili pomerite lišće i slamu sa biljaka i ostavite ih da slobodno rastu. I uskoro ćete moći da uživate u debelim, sočnim listovima pre nego što stignu visoke temperature i podstaknu cvetnje biljaka.

Ova tehnika vam omogućava da svakog proleća budete prvi povrtar na pijaci sa svežim listovima spanaća.

Izvor: Hobbyfarms

Komentari (1)

Podunavac

2022-09-07 11:01:23

Crtica o pismenosti autora: Temperature mogu biti visoke i niske, a ne tople i hladne! Toplo vec znaci visoka temperatura, a hladno znaci niska temperatura. Takva nepravilnost u izrazavanju zove se pleonazam.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica