Spoj ukusa i vitamina: Kako spremiti mlade listove spanaća?

Spoj ukusa i vitamina: Kako spremiti mlade listove spanaća?

Kod spanaća, najukusniji su mladi listovi. Od njih možete napraviti razna jela, a najbolje je kada se konzumiraju u svežem stanju jer su tada najbogatiji hranljivim materijama, mineralima i vitaminima.

Kako prepoznati mlade listove spanaća?

Prvo bi trebalo da znamo kako da prepoznamo mlade listove.

Kada posadite seme i biljka razvije prva dva lista, to su kotiledoni ili klicini listići i njih ne dirate. Međutim one ostale listove koje biljka razvije, treći, četvrti i tako dalje – to su mladi listovi koji obiluju hranljivim materijama i koje možete brati.

Gajenje spanaća – praktični saveti

Branje mladih listova

Ako ste posejali dosta spanaća imate priliku da oberete mlade listove i uživate u njima. Naravno, ne berete sve listove, već biljkama ostavite dovoljno listova za dalji rast i razvoj.

Istraživanja su pokazala da koncentracija hranljivih sastojaka u spanaću mogu da varijaju. Prema nekim studijama listovi mladog spanaća su bogatiji u hranjivim sastojcima poput vitamina C, karotenoida i flavonoida.

Mlade listove spanaća možete jednostavno zakidati prstima. Ako na biljci postoje 3-4 lista, treba ubrati dva, a ostalo joj ostaviti da se razvija i vrši fotosintezu.

Da li se gajenje spanaća isplati?


Jela sa mladim listovima spanaća

Mlade listove spanaća pripremate tako što ih prvo operete u vodi. S obzirom da spanać raste blizu zemlje, svakako treba ukloniti prljavštinu.

Od mladih listova spanaća možete pripremiti divna jela, a najhranljivije je napraviti salatu od svežih listova.

Sveži mladi listovi spanaća: Izvanredan izvor ukusa i vitamina - © Agromedia


Mladi listovi ne sadrže puno vlakana i jako su ukusni, ujedno mekani i hrskavi. Možete ih začiniti samo limunom ili sirćetom, mada je mnogo ukusnije sa limunom. Dodate so i ako želite začine.

Salatu možete dodatno da oplemenite kriškicama jabuke, koja se odlično slaže sa mladim listovima spanaća.


Nešto komplikovanija salata ali i hranljivija je sa kuvanim krompirom, kuvanom cveklom, kockicama fete i čeri paradajzom. Svi oni zajedno odlično se slažu sa svežim, mladim listovima spanaća. Takva salata može biti zaseban obrok.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica