Zrenjanin: Za pčelare izdvojeno čak 3 miliona dinara

Zrenjanin: Za pčelare izdvojeno čak 3 miliona dinara

Zrenjanin podstiče razvoj pčelarstva u Srednjem Banatu i povećava sredstava namenjana medarima. Proizvođači prvi put dobili su subvencije i za pčele i to svakom po 100.000 dinara. Gradska uprava pomoći će razvoj pčelarstva i unaprediti proizvodnju meda sa tri miliona dinara ove godine na području Zrenjanina.

Pčelarima u Zrenjaninu 3 miliona dinara - © Agromedia 

Gradonačelnik Čedomir Janjić potpisao je ugovore sa 30 pčelara, kojima je pojedinačno odobrena subvencija od po 100.000 dinara za nabavku novih pčelinjih društava i košnica. Uz obavezu da za tri godine vrati gradu pet košnica.

“Iznenađeni smo zainteresovanošću pčelara po konkursu koji smo raspisali. Uspeli smo da realizujemo i potpišemo 30 ugovora, ali je očigledno da ćemo neka sredstva morati da obezbedimo i nadalje, jer je na našoj teritoriji pčelarstvo u ekspanziji“, iznosi Janjić.

Poslednjih godina republika i pokrajina povećavaju iznose, koje izdvajaju za razvoj pčelarstva, a među retkim lokalnim samoupravama, koje iz svojih budžeta podstiču razvoj specifične agrarne delatnosti našao se i Zrenjanin.

Pčelari vole pčele, a medari su usmereni samo na zaradu

To posebno pozdravljaju u Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine (SPOV), čija društva širom pokrajine imaju oko 2.300 registrovanih pčelara. Iako su od poslednje četiri godine bile nepovoljne za razvoj pčelarstva, u Savezu ističu da ohrabruje što je broj zainteresovanih u porastu.

“Lepo je što je Zrenjanin prepoznao značaj ove proizvodnje i izdvojio sredstva da bi pčelari poboljšali aktivnost i uvećali broj košnica. Nadam se da će akcija zaživeti i u narednom periodu pomoć biti još veća”, izjavio je Radomir Vlačo, predsednik SPOV-a.


Pčelari iz grada na Begeju ističu da im je novac dobrodošao i veruju da će moći da prošire proizvodnju. Do sada su dobijali samo subvencije, koje država daje po košnici, a sada su prvi put u prilici da uz pomoć grada nabave opremu i pčele.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica