Završena lipova paša! Evo šta kažu pčelari!

Završena lipova paša! Evo šta kažu pčelari!

Ovogodišnja lipova paša u Sremu je završena. Ona zahteva posebne uslove, kao što su: mala količina vlage u toku noći, umerena dnevna temperatura, kao i da nema nekih jakih vetrova, te je pčelari smatraju jednom od zahtevnijih paša. Za nju se i kaže da obično dobro zamedi tek svake pete godine. Pored toga, lipov med je poznat i kao jedan od najzdravijih, posebno onaj sa obronaka Fruške gore.

 

Premazivanje saća © Foto: Mirjana Stepić

 

Mi smo se o lipovoj paši raspitali kod nekoliko sremskih pčelara koji su ove godine svoje pčele nosili na ovu planinu i koji su već završili radove vrcanja, a nešto opširnije odgovore dao nam je Ljuba Mirković, pčelar iz Rume.
 

Kako je protekla ovogodišnja lipova paša?

Ova godina je izuzetno teška za pčelare. Proletos su prinosi meda bili veoma loši, i evo čekali smo lipu. Lipa je došla, i mislim da je jedna osrednja godina kada je ona u pitanju. Ni mnogo loša ni mnogo dobra. Prinosi meda po košnici se kreću u zavisnosti od toga u kakvom stanju su bile košnice, koliko su bile pripremljene.“
 

Proces dobijanja meda © Foto: Mirjana Stepić


„S obzirom na to da je pre toga bilo nekako loše stanje, kod mnogih pčelara je došlo do rojenja i do slabljenja društava, međutim, prinosi meda se kreću negde od 7-8 do 15 kilograma, zavisi kako kod kog pčelara
.“
 


Proletos su prinosi meda bili veoma loši, i evo čekali smo lipu. Lipa je došla, i mislim da je jedna osrednja godina kada je ona u pitanju. 

Kako su vremenski uslovi uticali na prinos lipe?


U toku ove sezone bilo je solidno vreme. Mislili smo da će biti više lipe, međutim, u jednom trenutku je došla jedna oluja, odnosno veoma snažan vetar koji je lomio grane, kidao cvet na lipi, malo spustio temperaturu, tako da je u toku ta dva dana, u tom najjačem jeku medobranja došlo do malog zastoja i posle toga je došlo i do relativnog smanjenja prinosa.
 

Istakanje meda © Foto: Mirjana StepićKakav je odnos ovogodišnjeg prinosa u odnosu na prethodnu godinu?

S obzirom na to da se ja ne bavim dugo ovim poslom, ali kako sam slušao od nekih pčelara, prethodnih godina je znalo biti više lipe, znala je lipa da medi i da budu puni ramovi, da bude i po 20-ak kilograma i više, a ove godine nije tako. Ali, s obzirom na to da smo veoma loše prošli u prethodnom delu sezone, zadovoljni smo. Sada očekujemo da će nešto biti od suncokretove paše, pa ćemo videti. Očekujemo da će dati neke solidne prinose.“
 

Med © Foto: Mirjana Stepić

Sremski pčelari ističu da je suncokret počeo da medi, i da na sreću nema znakova trovanja pčela. Prethodnih godina su se morali koristiti insekticidi koji su se negativno odražavali na pčele, odnosno, dolazilo je do uginuća pčela, što ove godine za sada nije slučaj.
 

Proces dobijanja meda © Foto: Mirjana Stepić

Ovom prilikom podsećamo sve voćare i ratare da svoje biljke tretiraju sredstvima koja ne mogu nauditi pčelama kako bi se mogla očuvati dragocenost i lekovitost njihovih proizvoda.

 

Autor i foto: Mirjana Tadić
Sagovornik: Ljuba Mirković, pčelar iz Rume

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica