SPOS: Kakva se bagremova paša očekuje ove godine?

SPOS: Kakva se bagremova paša očekuje ove godine?

Bagremova paša je veoma važna za pčelare u našoj zemlji i kakva će ona biti je pitanje koje ih svakog proleća muči. Mi smo razgovarali sa Rodoljubom Živadinovićem, predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje.

Pčela na bagremuFoto: Pixabay

Bagrem zahteva noćne temperature od oko 12 stepeni minimum

Kako kaže naš sagovornik, ove godine je bilo značajnog izmrzavanja bagrema na većini teritorije Srbije. Uglavnom je ta biljka svuda izmrzla na nadmorskim visinama do 300 ili 350 metara.

Međutim, ističe da je prognoza vremena prilično dobra sada i da se nadaju da neće doći do pogoršanja vremena, te ako pčelari uspeju da izaberu dobru lokaciju i budu povoljni vremenski uslovi, mogu se nadati pristojnim prinosima.

„Vremenski uslovi iza nas su bili veoma nepovoljni jer je bilo brojnih mrazeva, na nekim lokacijama je bagrem čak četiri puta izmrzavao, bilo je i lokacija gde je jednom izmrzao, normalno krenuo pa iznova izmrzao. Najveći uticaj pored izmrzavanja je vreme u toku cvetanja kada pčele treba da sakupljaju nektar. Problem je u tome što bagrem traži noćne temperature od 10, 12 stepeni minimum. Tada dobro medi i donosi dobre prinose, a ako su zastupljene niže temperature, prinosi su samim tim manji”, objašnjava Živadinović.

Bagremov med ima visoku cenu i najbolju mogućnost prodaje

On dodaje da je veoma bitan još jedan klimatski uslov, važno je da vlažnost vazduha bude visoka, sa izuzetkom kiša koje su nepovoljne u vreme cvetanja.

Naš sagovornik podseća da je bagrem jedna od glavnih paša za pčele u našoj zemlji kako kada je u pitanju količina, tako i kada se govori o ekonomskom značaju.

Bagrema ima puno u Srbiji i ono što je važno je činjenica da je bagremov med najcenjeniji na svetskom tržištu. Bagremov med ima visoku cenu i najbolju mogućnost prodaje, dok je situacija manje povoljna kada su u pitanju druge vrste medova.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica