Škola pčelarstva za nezaposlene od 2019. godine

Škola pčelarstva za nezaposlene od 2019. godine

U okviru inicijative Švedskog instituta “Hrana sutrašnjice” u Beogradu predstavljen je projekat Bee Connected koji kroz praktične korake promoviše važnost pčela za sistem proizvodnje hrane i očuvanje životne sredine kroz socijalno preduzetništvo.

U rezidenciji ambasadora Švedske bilo je reči o tome koliko pčele mogu uticati na naš život, kao i na koji način svaki građanin može pomoći pčelama u očuvanju biodiverziteta.

Pčelarstvo je izuzetno bitno za ekologiju i čovečanstvo, ne samo za proizvodnju meda. Znamo da je rizik to što se smanjuje broj pčela i mi želimo da se bavimo tim, kako da povećamo broj pčela u svetu, a posebno u Srbiji“, izjavio je za Agromediju NJ. E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji.

 

 NJ. E. Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji © Agromedia

 

Projekat je predstavljen srodnim organizacijama, društveno odgovornim kompanijama i pojedincima. BeeConnected kroz svoje aktivnosti radi na konkretnim koracima koji doprinose podizanju svesti o važnosti pčela za sistem proizvodnje hrane, biodiverziteta i očuvanja životne sredine.

Odmaranje na košnicama kao lek

„U tom smislu ćemo u 2019. organizovati uslužno pčelarstvo, jednu malu školu pčelarstva. Želimo da obučimo i nezaposlene osobe kako da se bave pčelarstvom, napravićemo male pčelinjake u Beogradu i okolini. Promovišemo pčelarstvo kao profesiju i hobi, a cilj nam je i da osvestimo ljude koji neće biti pčelari kako mogu da pomognu pčelama, pravimo i priručnik o biljkama uz pomoć koga će svako moći da nauči kako da doprinese očuvanju biodverziteta“, rekla je Sabina Kerić iz udruženja Ekonaut.


 

Polen i bagremov med © Agromedia

 


„Vi ne možete dobiti zdravu hranu ukoliko nemate zdravu sredinu, to znači i čista voda, čisto zemljište, čist vazduh i kako ćemo to ostvariti ne zavisi samo od nas, nego i od lokalne zajednice u kojoj živimo, pa čak i od države koja mora da usvoji neke principe kojim ćemo se voditi. Projekat “Hrana sutrašnjice” je veoma važan jer se obraća običnom čoveku, govori o tome šta je bitno, da onim što jedemo možemo da promenimo svest kod nas samih, a samim tim i svet. Naša hrana je globalno pitanje a mi ga kroz ovaj projekat posmatramo u lokalnom kontekstu“, objasnila je Slavica Marković Sandić iz ambasade Švedske u Beogradu.

Kako su prešli put od 1 košnice do 700 kg meda godišnje?


Štiteći pčele, štitimo lokalni biodiverzitet, životnu sredinu i naše zdravlje koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani. Projekat “BeeConnected”, deo švedske inicijative “Hrana sutršnjice”, ima za cilj uključivanje i informisanje šire javnosti o problemima sa kojima se globalno i lokalno suočavaju pčele i drugi insekti oprašivači.

Sagovornici:

NJ. E. Jan Lundin, ambasador Švedske

Sabina Kerić, udruženje Ekonaut

Slavica Marković Sandić, kordinatorka za komunikacije i javnu politiku, Ambasada Švedske

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica