Pčelarstvo: Za ozbiljniji profit potrebna je mnogo veća proizvodnja

Pčelarstvo: Za ozbiljniji profit potrebna je mnogo veća proizvodnja

Domaćinstvo Milića u okolini Ljiga godišnje proizvede i 700 kilograma meda. Da počnu da se bave pčelarstvom i prave proizvode od meda odlučili su se zbog zdravlje svoje porodice. Na samom početku nisu imali dovoljno predznanja o ovom poslu, pa su kupili su samo jednu košnicu, a onda je to počelo da raste.

„Trebali su nam med, propolis i vosak za dete, sin je bio mali i razboleo se. Bio je zimski period pa nismo bili u mogićnosti da nabavimo prirodni med, tada smo kupili jednu košnicu sa idejom da pravimo svoj med“, objasnila je Vesna Milić, a na pitanje da li se u početku plašila pčela odgovara odrično:

Nije se plašila pčela jer nisu ni znali šta će sa njima, kupili so jednu košnicu i posmatrali je, niuo znali tada ni kada će pčele da se roje ni kada se cedi med, zbog toga ništa nisu imali prve godine – a onda su pčele jednog dana samo otišle, priseća se kroz smeh Vesna.

Narednih godina ne samo da su usavršili gajenje pčela, već su počeli da prave čist bagremov med, saće od bagrema, propolis, livadski med i još neke pčelinje proizvode.

„Igrom slučaja su tada došli neki ljudi iz Bariča i doterali 90 košnica na bagremovu pašu, od njih smo naučili sve o pčelarstvu i poklonili su nam još nekoliko košnica, tako smo počeli proizvodnju, koja od tada raste. Sada godišnje proizvedemo i 700 kilograma meda“, kaže Vesna Milić.

Od pčelarstva se može pristojno živeti, tvrde Milići, ali za neki ozbiljniji profit potrebno proširenje proizvodnje.

„Ako bismo još malo proširili proizvodnju verujem da bi nam bili dovoljni. Trebalo bi nam mesto na kome bismo mogli da prodajemo na veliko. Radimo iz ljubavi, ali prvobitno zbog novca, ne možete da opstanete drugačije na selu“, zaključila je Vesna Milić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica