Pčelari se dosetili kako pametno da potroše državnu pomoć od 100 evra

Pčelari se dosetili kako pametno da potroše državnu pomoć od 100 evra

Pčelari se dosetili kako pametno da potroše državnu pomoć od 100 evra - © Pixabay

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pozvalo je svoje članove da odvoje polovinu državne pomoći od 100 evra i ulože taj novac u zajedničku fabriku za otkup i preradu meda „Naš med” u Rači, čije je otvaranje odloženo, zbog pandemije.

U saopštenju SPOS-a može se pročitati da pogon neće moći da krene sa plasmanom meda ako se hitno ne obezbede neophodna sredstva za naredni period, a procenjuju da će u tom periodu Pogon ostvariti promet meda koji će omogućiti samoodrživost, jer će ove godine biti dovoljne količine bagremovog meda.

Zato su pozvali svoje članove da ulože deo pomoći od 100 evra u rad fabrike.

Pčelari se dosetili kako pametno da potroše državnu pomoć od 100 evra - ©Agromedia

Kako pčelarima problem prave otkupljivači, ali i falcifikatori meda, SPOS je došao na ideju da izgradi sopstveni pogon za otkup i preradu meda, koji je “vlasništvo svih pčelara SPOS-a i nema gazdu koji očekuje profit, već će profit biti ugrađen u cenu meda za pčelara”, dodaje se u njihovom saopštenju.

U Srbiji ima oko 15.000 registrovanih pčelara, ali zvanične procene govore da se duplo više domaćinstava bavi ovim poslom, te proizvodnja dostiže 9.500 tona meda godišnje.

Izvor: Nova ekonomija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica