Očekuje se dobra suncokretova paša, ali stara bojazan je i dalje tu

Očekuje se dobra suncokretova paša, ali stara bojazan je i dalje tu

U julu pčelare očekuje suncokretova paša, koja je jedna od najvažnijih, ali u isto vreme najpogubnijih paša. Iako suncokret često “izvadi situaciju” kada ostale paše podbace, neminovno je da ova paša često bude uzrok velikih pomora pčelinjih društava. O tome kakva suncokretova paša se očekuje narednog meseca, ali i kakve rizike ona sa sobom nosi pričali smo sa Rodoljubom Živadinovićem, predsednikom Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Pčela na suncokretuFoto:Pixabay

Prognozira se da će ovogodišnja suncokretova paša biti jedna od rekordnijih

Naš sagovornik ističe da početak suncokretove paše zavisi od vremena, a s obzirom da nas pogađaju tropski dani to jest visoke temperature, očekuje se njen početak za nekoliko dana, za verovatno desetak na ranim lokacijama. Kako kaže, doćiće do preklapanja sa lipovom pašom kao i obično, s tim da tek predstoji da vidimo kako će neobične i nagle vremenske prilike uticati na vegetaciju.

„Suncokret traži dobru kišu što smo u principu imali, te se očekuje da paša bude dobra. Ova biljka čak i u lošim godinama uvek može da pruži određeni prinos, te je to jedna od najstabilnijih paša za pčelare. Evo par godina suncokret nije bio ni prosečan, nego daleko ispod proseka, ali ga je ipak bilo. Mi imamo pozitivna očekivanja i nadamo se da će ova paša biti jedna od rekordnijih”, naglasio je Živadinović koji je dodao da su svakako najpoznatije lokacije za tu pašu banatska mesta prema granici sa Rumunijom. Najveći broj pčelara upravo tamo seli pčele.

Tretman semena neonikotinoidima velika pretnja za pčele

Kada je u pitanju strah od suncokretove paše koji je rezultat pomora pčela na toj biljci naš sagovornik ističe da bojazan postoji i da je velika.

„Mi nemamo dobro razrađen sistem kontrole tretmana semena jer kao što znate on je apsolutno zabranjen sredstvima iz grupe neonikotinoida. To su jaki insekticidi koji mogu da prođu kroz biljku i dospeju u nektar, te praktično otruju pčele. Pored toga, doze su sada još veće nego ranije, te će onaj ko nabasa na takvu parcelu zaista imati velikih problema”, naglasio je predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Razlog tome je, tvrdi on, to što se seme ranije tretiralo fabrički gde su se doze poštovale, a danas kada se to tretira na crno, divlje, protivzakonito u raznim mešalicama uvek se stave veće doze.

„Imali smo situacije da kada je seme tretirano zvanično pčele prođu kroz suncokretovu pašu sa pristojnom količinom meda, uđu u zimu sve najnormalnije i tokom trajanja iste polako nestaju jer zimske pčele jedu uskladišteni nektar i polen. Tako da imamo i ono akutno, vidljivo, kao i hronično trovanje tokom zime. Ovo je zaista veliki problem koji nikako da se reši”, rekao je naš sagovornik.

SuncokretFoto:Agromedia

Visoke temperature loše utiču i na lipu i na livadsku pašu

Kako kaže, oni traže da nadležni donesu odgovarajuće podzakonske akte kojima bi se utvrdio postupak kontrole polja, da po sumnji ili slučajnim uzorkom, ili pak najbolje oboje, utvrde nivo neonikotinoida kada biljka nikne i počne da raste uzimanjem uzoraka.

Prema njegovom mišljenju, to je jedini i pravi način da se takve parcele unište i budu primer svima ostalima kako bi se uveo red. On ističe da ako čitava Evropa može da ne koristi neonikotinoide za tretman semena, znači da je to moguće jer i oni svoju proizvodnju uspešno sprovode.


Kada je u pitanju lipova paša, on ističe da ima podatak od juče da je bio i minus na vagi.

„Lipa tek treba da medi, videćemo šta će biti, previsoke temperature će biti zabeležene ovih dana, a to nije dobro za lipu. Prisutan je veliki i pre svega nagli temperaturni šok. Mi se jako bojimo i za livadsku pašu na visokim planinama iznad 1000 metara. Sve je delovalo da će ta paša biti odlična, ali sada imamo previsoke temperature. Na tim visinama su temperature znatno niže, ali će i tamo dostići 30, 32 stepena prema prognozama koje pratimo”, istakao je on za kraj.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica