Nastavlja se borba pčelara protiv „lažnog meda“

Nastavlja se borba pčelara protiv „lažnog meda“

Rekordne 2013. godine izvoz meda bio je čak šest puta veći od izvoza svih vrsta mesa. Razlog za to je što se u našoj zemlji proizvodi med odličnog kvaliteta koji kupci iz inostranstva traže. Ono što pčelarima kvari računicu jesu falsifikati koji su preplavili tržište i prodaju se na pijacama, ali i u prodavnicama poznatih trgovinskih lanaca.

Med - © Pixabay

Asocijacija koja okuplja pčelare u našoj zemlji, Savez pčelarskih organizacija Srbije, već dugo vodi borbu za zaštitu pravog meda. Između ostalog, oni traže da se promeni pravilnik o kvalitetu meda koji je zbog svoje liberalnosti delom odgovoran za pojavu „lažnog meda“ u trgovinama.
 

Pčelarstvo – ozbiljna grana poljoprivrede ili hobi u Srbiji

Ovaj takozvani med uglavnom nije štetan, ali nije ni pravi, a to kupci treba da znaju. Pčelari takođe zahtevaju uvođenje standarda u proizvodnji kako bi potencijalnim kupcima u inostranstvu, ali i našoj zemlji, uvek mogao da se isporuči med uniformnog kvaliteta

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) insistiraju na hitnom donošenju novog pravilnika o kvalitetu meda i naglašavaju da napokon, posle dugogodišnjih problema, nailaze na razumevanje države i imaju veru da će se situacija konačno promeniti.

Med - © Pixabay

Predsednik SPOS-a, dr Rodoljub Živadinović, napominje da je ova organizacija, koja okuplja blizu 10.000 pčelara iz više od 200 opštinskih organizacija, godinama insistirala na otkrivanju i kažnjavanju falsifikatora, ali praksa je bila da čak i kada se otkrije nelegalni proizvođač, on ubrzo nastavi da radi po starom.

Stručnjaci iz ove organizacije su, kaže Živadinović, učestvovali i u izradi aktuelnog pravilnika, ali ističe da njihove sugestije uglavnom nisu uzete u obzir, tako da je ovaj dokument stupio na snagu sa ozbiljnim manama.
 


Pazite kada kupujete pčelinje proizvode! Kukuruzni skrob se prodaje umesto meda, upozoravaju požarevački pčelari!

Znate li koji je najskuplji pčelinji proizvod?

Sa nelojalnom konkurencijom pčelari nameravaju da se bore kao i do sada, pritiscima, prijavljivanjem sumnjivih aktera u proizvodnji i potencijalno problematičnog meda u trgovinama. Oni nemaju drugi izbor ako žele da opstanu. Samo na taj način će spremno dočekati platne kupce iz inostranstva, ali i na domaćem tržištu.
 


Medom protiv jesenjih virusa!

Stranci će, po svemu sudeći, brzo doći, jer je, po rečima resornog ministra, med jedna od pet namirnica iz naše zemlje koje se svuda u svetu prepoznaju kao veoma kvalitetne i tražene.


Autor: A.Milić

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik, br. 2604

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica