JEDINSTVENO! Samo za decu – Sekcija „Mali pčelari“!

JEDINSTVENO! Samo za decu – Sekcija „Mali pčelari“!

Udruženje pčelara iz Kikinde je krajem prošle godine osnovalo jedinstvenu sekciju u Vojvodini „Mali pčelari“ u kojoj učestvuje oko trideset učenika kikindske osnovne škole „Jovan Popović“. Sekcija je zamišljena kao saradnja i pokretanje nečeg novog i korisnog u školi i kao mogućnost za mališane da se oprobaju u pčelarstvu. Cilj ove svojevrsne radionice je omasovljenje pčelarstva među mladima.
 

Mali pčelari © Foto: Danijala Jankov

 

Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde je za učesnike obezbedio devet košnica koje su deca obojila u sklopu nastave tehničkog vaspitanja. On je istakao da je sekcija u početku osmišljena kao čas u prirodi u kojem su malim pčelarima prikazane polazne osnove kako bi u kasnijim etapama mogli da razumeju prirodne potrebe pčela.
 

Pčele © Foto: Danijala Jankov

U sklopu sekcije učenici su do sada imali priliku da nauče kako se sastavljaju košnice, kao i kompletnu pripremu košnica za naseljavanje pčela i na koji način ih zaštititi od sunca, a sada je u toku druženje sa pčelama“, rekao je Čolak.

Zahvaljujući Udruženju sekcija je dobila i šest rojeva koji su postavljeni u gradskoj kasarni.
 

Sekcija malih pčelara © Foto: Danijala Jankov

Cilj ove radionice je da deca izađu iz kuće i da shvate da je lepše provesti vreme u prirodi nego pred kompjuterom, da se upoznaju sa pčelarstvom i da po mogućnosti neki od učesnika izaberu da im to jednog dana bude zanimanje ili hobi“, navodi Čolak.
 


U sklopu sekcije učenici su do sada imali priliku da nauče kako se sastavljaju košnice, kao i kompletnu pripremu košnica za naseljavanje pčela i na koji način ih zaštititi od sunca.

Prema rečima predsednika Udruženja pčelara Kikinde mališani su pokazali veliko interesovanje za pčelarstvo. On ističe da su se deca za ovu sekciju opredelila iz razloga što ih zanima kako to pčele proizvode med, a neki od njih čak u domaćinstvu imaju košnice ili su im bližnji pčelari.
 


Pčele © Foto: Danijala Jankov

Dalji planovi radionice podrazumevaju redovno obilaženje pčelinjaka, kao i beleženje stanja i aktivnosti, a uz nadzor starijih učenici će otvarati košnice, dok će se na kraju slasno počastiti lično vrcanim medom.


 

Autorka fotografija: Danijela Jankov

Sagovornik:
Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara Kikinde

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica