Do 50 odsto bespovratnih sredstava za investicije u pčelarstvu

Do 50 odsto bespovratnih sredstava za investicije u pčelarstvu

Na teritoriji AP Vojvodine raspisan je konkurs za dodelu do 50% bespovratnih sredstava za investicije u pčelarstvo u 2017. godini. Cilj konkursa je unapređivanje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda na teritoriji pokrajine u ovoj godini.
 

Do 50% bespovratnih sredstava za investicije u pčelarstvu - © Agromedia

Predmet konkursa je dodela bespovratnih sredstava za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo. Ukupan iznos ovih sredstva iznosi do 15.000.000 dinara. Bespovratna sredstva za podršku investicija po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 50% od ukupne vrednosti investicije. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može preći 300.000 dinara, a minimalan ne sme biti ispod 50.000 dinara. 

Bespovratna sredstva za sufinansiranje voćarske proizvodnje

Bespovratna sredstva koja se dodeljuju po konkursu namenjena su za nabavku novih pčelinjih društava u maksimalnom iznosu do 100.000 dinara, kao i za nabavku opreme za pčelarstvo. 

Bespovratna sredstva za sufinansiranje sistema za navodnjavanje

U opremu za pčelarstvo spadaju košnice, električna centrifuga, manuelna centrifuga, stresač pčela, električni otklapač saća, kada za otklapanje saća, sto za otklapanje saća, stalak za otklapanje saća, električna pumpa za pretakanje meda, pneumatska punilica za med, ručna dozerica za med i mešalica za kristalizirani med.
 

Bespovratna sredstva za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo - © Agromedia

Sredstva će takođe biti namenjena i za automatski sto za pakovanje meda, sakupljač polena (ugrađen u podnjaču), kantu za med (od inoksa i plastične mase ‒ PP ili PET), cisternu za čuvanje meda, topionik voska sa presom, topionik voska za cele ramove i električni dekristalizator meda


Bespovratna sredstva za sufinansiranje biljne proizvodnje u zaštićenom prostoru

Pčelari će još moći da konkurišu za duplikator-homogenizator s mešalicom i reduktorom, matične rešetke, pčelarsku vagu (150 kg), liniju za punjenje i pakovanje meda, liniju za proizvodnju pčelinje hrane/pogača, mlin čekićar za mlevenje šećera, pčelarsku SMS vagu, motorni izduvač za pčele i sušaru za polen u maksimalnom iznosu do 300.000 dinara.

Prilikom razmatranja podnetih prijava za ostvarivanje bespovratnih sredstava neće se priznavati kupljena oprema i pčelinja društva nabavljena pre 01.01.2017. godine, što mora biti dokumentovano. Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 31.05.2017. godine.


Javni poziv i obrazac za prijavu nalaze se na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica