Sve što treba da znate za PRATEĆE biljke LUBENICE

Sve što treba da znate za PRATEĆE biljke LUBENICE

Ako planirate da gajite ovo omiljeno osvežavajuće letnje voće, razmislite o uzgoju i pravila za prateće biljke lubenice, a ne uzgoju lubenice kao monokulture.

Ovaj pristup nudi mnoštvo prednosti, uključujući besplatnu kontrolu štetočina, izvorno đubrivo i jednostavno maksimiziranje prostora u vašoj bašti. Ne brinite o greškama, jer ovaj članak pokriva sve osnovne informacije i odgovara na neka osnovna pitanja, od toga šta posaditi sa lubenicom do toga da li možete da posadite lubenicu i dinju zajedno. Ključ rasta su dobre kombinacije u pratećoj sadnji.

 

prateća sadnja lubenice

Uzgoj lubenice

Uzgoj lubenice može biti izazovan, ali prateće biljke mogu igrati važnu ulogu u poboljšanju uspeha i prinosu. Jedna od ključnih prednosti pratećih biljaka je njihova sposobnost suzbijanja korova. Lubenice su vinske biljke koje se šire po zemlji, ali kada sadite prateće biljke između redova lubenica, one će prekriti tlo i sprečiti rast korova, čime će se smanjiti potreba za ručnim plevljenjem.

Pored suzbijanja korova, prateće biljke mogu privući korisne insekte koji će pomoći u oprašivanju lubenica i suzbijanju štetočina. Na primer, cvetovi nekih pratećih biljaka privlače pčele i druge oprašivače, čime se povećava broj cvetova lubenice koji će biti oprašeni i povećava se prinos. Takođe, određene biljke emituju mirise koji mogu odbiti štetočine lubenice, poput lisnih uši i buva.

 

Hranljive osobine zemljišta takođe mogu biti poboljšane uzgojem određenih pratećih biljaka. Neke biljke, poput graška i pasulja, mogu vezivati azot iz vazduha i obogaćivati zemljište ovim važnim hranljivim elementom. Ovo može biti posebno korisno za lubenice, jer one zahtevaju dosta azota za rast i razvoj. Prateće biljke takođe mogu pomoći u poboljšanju strukture zemljišta i zadržavanju vlage.

 


Kada je u pitanju izbor pratećih biljaka za lubenicu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, birajte biljke koje imaju plitak korenov sistem kako ne bi konkurisale lubenici za vodu i hranljive materije. Takođe, odaberite biljke koje imaju slične zahteve za sunčevom svetlošću i zalivanjem kao i lubenice.

 

Neke od pratećih biljaka koje su se pokazale kao dobar izbor za lubenicu su zelena salata, rotkvice, pasulj, kukuruz, grašak, šargarepa, i druge.


 

Prednosti za prateće biljke lubenice

Naučno je dokazano da sadnja lubenice uz prateće biljke:


 

– Odbija insekte štetnike, gljivične bolesti i korov

– Privlači oprašivače i korisne insekte

– Povećava otpornost na fuzariozno uvenuće

– Povećava efikasnost korišćenja zemljišta

– Poboljšava hranljive i mikrobne osobine zemljišta

 

Naravno, najveća korist za vašu lubenicu dolazi od vaše ljubavi i brige prema njoj. Vi ste najbolji saputnik vašoj biljci!

 

Najbolje prateće biljke lubenice

prateća sadnja lubenice

Upoznajte neke od najboljih pratećih biljaka za lubenicu navedene u nastavku!

 

Povrće

 

Ako volite povrće, evo nekoliko koje vredi isprobati:

 

 1. Zelena salata

Zelena salata ima plitak koren, pa neće ometati rast lubenice. Takođe pomaže u suzbijanju korova i održava tlo vlažnim. Možete posaditi sadnice zelene salate u bilo kom trenutku na razmaku od 20-30 cm i imaćete sočno lisnato povrće za manje od 5 nedelja!

 

 1. Rotkvice

Sadnice rotkvice ili seme možete posaditi u dobro pripremljeno zemljište u proleće ili jesen, otprilike metar udaljeno od redova lubenice. Ne morate se brinuti za lisne uši, jer će rotkvice privući njihovu pažnju umesto da napadaju lubenicu. Osim toga, rotkvice pomažu u suzbijanju korova i insekata koji napadaju krastavce!

 1. Pasulj

Duboko u korenu pasulja nalazi se kolonija bakterija koje vezuju azot i dele ga sa lubenicom, pružajući joj besplatna hranjiva. Pasulj takođe pomaže u odbijanju većih štetočina.

4. Kukuruz

Ako je vaš cilj ove sezone žetve da efikasno iskoristite sve prostore i učinite svoju baštu raznovrsnom, razmislite o kombinaciji kukuruza i lubenice! Gustinu klipova možete povećati mešanjem kukuruza sa lubenicom i pšenicom. Sejte seme kukuruza u istom vremenskom periodu kao i lubenice, u aprilu-junu, i držite razmak od najmanje jednog metra između redova kako bi visoke stabljike kukuruza izbegle bacanje senke na lubenice.

5. Grašak

Kao i druge mahunarke, grašak može poboljšati nutritivni status zemljišta omogućavajući pristup fosforu i azotu svom saputniku! Takođe, korisni mikroorganizmi koji igraju važnu ulogu u zdravlju korena takođe će biti zadovoljni prisustvom kravljeg graška. Sejte seme kravljeg graška između redova lubenica koji su razmaknuti za oko 2 metra (7 stopa) u aprilu ili maju, ili 2-3 nedelje pre toga.

6. Šargarepa

Šargarepa je dobar usev za punjenje koji osigurava maksimalno korišćenje zemljišta, kao i odbijanje štetočina i suzbijanje korova. Ispunite prazne prostore između vaših lubenica kako biste maksimalno iskoristili mali prostor. Ako planirate šargarepu kao prateći usev, posadite je otprilike 2 meseca nakon sadnje lubenice, u aprilu.

 

Bilje

Začinsko bilje je već deo vaše kuhinje, pa smo izabrali neke od najboljih biljaka:

 1. Luk

Pre nego što pitate, da, luk je biljka! Ova biljka raste u vrlo skučenim prostorima i istovremeno može poboljšati ishranu lubenice. Posadite sadnice ili lukovice luka na udaljenosti od 15-20 cm od biljaka lubenice. Oni će odbiti štetočine poput lisnih uši i dodati ukus vašim jelima.

2. Bosiljak

Bosiljak ne samo da dodaje divnu aromu vašoj bašti, već odbija komarce i muve. Posadite sadnice bosiljka ili posejte seme oko biljaka lubenice, držeći razmak od oko 30 cm između njih. Berite listove po potrebi za kuvanje ili pravljenje pesto sosa.

3. Mirođija

Mirođija privlači korisne insekte poput bubamara, leptira i osa, koje plene štetočine koje mogu oštetiti.

 

Cveće

Cveće ne samo da ulepšava vašu baštu, već može pružiti i brojne prednosti kada se sadi uz lubenicu.

Sadnja određenih biljaka kao pratnje lubenici može pružiti nekoliko prednosti. Evo nekoliko biljaka koje se preporučuju kao pratnja lubenici:

 1. Neven: Odbija nematode, lisne uši i druge štetne insekte. Takođe privlači oprašivače i korisne insekte.

 

 1. Nasturtium: Odbija lisne uši, tikvice i prugaste bube krastavca. Dodaje boju bašti i privlači oprašivače.

 

 1. Suncokret: Pruža senku i deluje kao živa rešetka za sorte lubenica. Privlači oprašivače i korisne insekte.

 

 1. Portulak: Pomaže u ublažavanju stresa slane vode u lubenicama. Može se saditi pored lubenica tokom sezone useva.

 

 1. Sorghum: Pomaže u ublažavanju efekata suše ako je voda ograničena. Može se sejati između redova lubenica.

 

 1. Bamija: Privlači korisne insekte i oprašivače, sprečava rast korova. Može se sejati između redova lubenica.

 

 1. Kikiriki: Smanjuje rizik od bolesti i obezbeđuje azot biljkama lubenice. Može se saditi na razmaku od 120 cm.

 

 1. Origano: Odbija štetočine svojim mirisom. Može se saditi pored lubenica, ali je važno održavati ga pod kontrolom.

 

Ove biljke mogu pružiti određene koristi kao pratnja lubenicama, ali treba voditi računa o pravilnoj sadnji i održavanju. Takođe je važno izbegavati sadnju loših pratilaca, poput krastavaca, tikvica, paradajza i krompira, koji mogu imati negativan uticaj na lubenice. Prilikom odabira pratilaca, trebali biste razmotriti svetlost, potrebe za hranljivim materijama i prisustvo mirisa koji odbijaju štetočine. Takođe, trebali biste izbegavati prenaseljavanje biljaka i pravilno zalijevanje i đubrenje.

 

Rezime za prateće biljke lubenice

prateća sadnja lubenice

Spanać je dobar izbor jer raste brzo, ne takmiči se za hranljive materije i zahteva malo prostora. Može se saditi rasutim semenom u proleće na praznim površinama ili na udaljenosti od najmanje 20 cm od redova lubenice.

 

Praziluk je dobar saputnik jer neće se takmičiti sa svetlošću i štetočinama. Preporučuje se da se posadi na udaljenosti od oko 25-40 cm od svake biljke praziluka i 60 cm između redova lubenice.

 

Majčina dušica ima miris koji odbija većinu štetočina lubenice. Potrebno je svake godine ukloniti potrošeno cveće i mrtve grane. Najbolje je posaditi je duž baštenskih prolaza ili ivica kako bi privukla oprašivače svojim cvetovima.

 

Žalfija takođe treba podrezivati svake godine kako bi održala oblik i bila zdrava zajedno sa lubenicama. Pošto je višegodišnja, preferira stalna mesta kao što su ivice bašte i zahteva malo zalivanja. Njen snažan miris takođe odbija štetočine.

 

Kao što smo već pomenuli, krastavac, tikvice, paradajz i krompir nisu preporučljivi saputnici lubenice. Krastavac i tikvice pripadaju istoj porodici kao lubenica i mogu privući štetočine lubenice, dok njihove loze mogu baciti senku na lubenice koje vole sunce. Paradajz može blokirati sunčevu svetlost do listova lubenice i takmičiti se za hranljive materije u tlu. Krompir zahteva posebne uslove uzgoja i privlači lisne uši koje mogu naškoditi lubenicama.

Kako odabrati biljke za prateću sadnju lubenice

prateća sadnja lubenice

Kada birate prateće biljke za lubenicu, birajte biljke sa kratkim periodom rasta, koje su otporne na štetočine. Ako imate ograničen prostor, možete uzgajati elegantne biljke poput luka, belog luka ili praziluka. Takođe, kravlji grašak, pasulj i druge mahunarke mogu pružiti prednosti besplatnog đubriva za lubenicu.

Informacije o lošim izborima kad je u pitanju prateća sadnja lubenice – evo još nekih pravila koja vam mogu pomoći pri odabiru najbolje biljke saputnice za vašu lubenicu:

 

 1. Pazite na svetlost: Lubenica voli sunce, pa odaberite biljke koje neće stvarati previše senke na nju. Biljke s širokim lišćem ili gustim krošnjama mogu sprečiti prolazak sunčeve svetlosti do lubenice.

 

 1. Izbegavajte istu porodicu: Biljke koje pripadaju istoj porodici kao i lubenica (porodica Cucurbitaceae) obično imaju slične bolesti i štetočine. Iz tog razloga je najbolje izbegavati sadnju lubenice s drugim biljkama iz iste porodice, poput krastavca, tikvica, bundeve ili dinje.

 

 1. Diferencijalne potrebe za hranljivim materijama: Odaberite biljke koje imaju različite potrebe za hranljivim materijama u odnosu na lubenicu. Na taj način se smanjuje konkurencija za hranjive sastojke u tlu. Na primer, mahunarke poput graška i pasulja mogu biti dobar izbor jer mogu fiksirati azot iz vazduha i obogatiti tlo.

 

 1. Biljke sa mirisom: Odaberite biljke koje imaju jak miris jer mogu odbijati štetočine. Na primer, biljke poput luka, belog luka, praziluka ili biljaka iz porodice mente (poput nane) mogu odbiti insekte koji mogu napasti lubenicu.

 

 1. Prostor: Ako imate ograničen prostor u bašti, birajte biljke koje ne zauzimaju puno prostora, kao što su luk, beli luk ili praziluk. Na taj način možete maksimizirati korišćenje raspoloživog prostora.

 

Možete posaditi različite sorte lubenica zajedno, ali je važno da izaberete sorte koje su otporne na iste štetočine i bolesti kako biste sprečili zarazu.

Najbolje mesto za sadnju lubenice je ono koje dobija puno sunca. Lubenici je potrebno dosta sunca kako bi asimilirali šećere i dobili veći, slađi i sočniji plod.

Koje biljke ne treba saditi uz lubenice?

 

Što se tiče sadnje lubenice i dinje zajedno, oba voća pripadaju istoj porodici i mogu deliti štetočine i bolesti. Ako želite da ih posadite zajedno, preporučuje se da između njihovih redova posadite međuuseve kako biste smanjili konkurenciju i mogućnost prenošenja bolesti.

 

Kada je u pitanju sadnja lubenice i bundeve zajedno, ne preporučuje se. Lubenica i bundeva su blisko povezane biljke i smatra se da nisu kompatibilne za zajedničku sadnju. Da biste maksimizirali koristi od sadnje pratećih biljaka, izbegavajte sadnju biljaka koje su blisko povezane.

 

Takođe, treba izbegavati sadnju lubenice pored paradajza. Paradajz je biljka koja može postati veliki grm i može zaseniti lubenicu. Takođe, paradajz je teška hranilica i može se takmičiti s lubenicom za hranljive materije u tlu.

 

Držite se saveta o pravilnoj sadnji pratioca i uživajte u srećnom rastu vaših lubenica u bašti. Uživajte u ukusu leta!

 

Izvor: My plantin

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica