Zašto treba jesti pomelo? 5 načina kako da najbolje iskoristite ovo južno voće

Zašto treba jesti pomelo? 5 načina kako da najbolje iskoristite ovo južno voće

Da li ste čuli za pomelo? Citrus koji potiče iz Azije i ima velike benefite po naše zdravlje! Često se koristi u kuhinji za pripremu soka, marmelade, ili voćne salate. Sa druge strane ima i onih koji nisu sto posto sigurni kako da oljušte i pripreme ovo južno voće. U tekstu ispod vam saznajte sve o pomelu!

pomelo na drvetu

Šta je pomelo?

Na početku prvo da se upoznamo sa ovim voćem. Ako niste znali pomelo je najveći citrus na svetu, sličan grejpfrutu, ali sa svojim prepoznatljivim karakteristikama. Ovo ukusno južno voće koje vodi poreklo iz Jugoistočne Azije, je pre svega poznato po svojoj veličini.

Pomelo (Citrus grandis) za razliku od grejpfruta nije gorak, i nije kiseo kao pomorandža, već ima blagi i slatkasti ukus. Kada je pomelo dovoljno sazreo i spreman je za jelo plod je ili žut ili svetlozelene boje, dok je unutrašnji deo, koji se zapravo jede bele boje, samo ponekad kod određenih vrsta crven ili roze. Pomelo južno voće ima izrazito debelu koru koja je glatka i može da dosegne težinu i od 2 kg.

Pomelo južno voće- svi zdravstveni benefiti

Mnogobrojni su zdravstveni benefiti ovog citrusa, a preporučuje se svima kod nesanice i osećaja zamora. U Aziji se smatra da pomelo ima antikancerogena svojstva i da kožica ovog južnog voća ima visok procenat bioflavonoida. Pomelo čuva srce i utiče na snižavanje holesterola i triglicerida. Kao i ostali citrusi poput limuna i grejpfruta, pomelo je bogat vitaminom C i dobar za podizanje imuniteta organizma. Ovo južno voće bogato je i mineralima poput kalijuma, bakra, magnezijuma i fosfora.

cvet biljke pomelo na drvetu

Gde raste pomelo?

Pomelo dolazi iz Malezije i Indonezije, a uzgaja se i raste u Kini, Japanu, Tajlandu, Bangladešu, Indiji, Filipinima i Vijetnamu. Pored Azije gde ga tamošnje kulture svakodnevno koriste u ishrani u svežem stanju ili kao dodatak jelima, pomelo se još gaji u Kaliforniji, Izraelu i Kolumbiji. Pomelo spada u tri osnovna citrusa, zajedno sa limunom i mandarinom od koji su se ukrštanjem dobile sve druge citrusne vrste.

Na Havajima ovaj citrus je poznat pod imenom jabong. Najčešće se pomelo kalemi, kao i limun, ali može da nikne i samostalno iz semenke. Potrebno je 8 godina pomelu da donese prvi rod, tada cveta i daje plodove.

Kako se gaji pomelo?

Pre sadnje koštice je potrebno detaljno oprati, osušiti i čuvati na suvom mestu 3 meseca. Kada prođe 3 meseca seme se potapa u vruću vodu i tu mora da odstoji 48 sati. Kada semenke izklijaju i budu visine oko 10 cm, biljka se sadi u posudu za cveće. Dok se pomelo razvija bilo bi poželjno da koristite supstrat za kaktuse, a biljke se mogu presaditi u peskovitu zemlju kada stabljika dosegne 20 cm visine. Pomelo se kalemi u prvo ili drugoj godini, a jedno stablo godišnje može da nam donese do 100 plodova.


Kakvog je ukusa pomelo?

Postoji divlji i pitomi pomelo, i njihov ukus se razlikuje, postoje i varijeteti unutar same vrste, ali glavne odlike ukusa pomela su slatkoća, kiselost, oporost i gorčina. Neke vrste imaju ukus kao grejpfrut, a neki pomelo je samo sladak i nema tu notu gorčine.

Postoje uzgojene vrste pomela koje su veoma tražene na tržištu, a koje imaju delikatniji ukus od grejpfruta. Te vrste su slatke, mirišu opojno kao cveće i slatke su kao med, kora im je svetlo žuta, a unutrašnjost bela. Pomelo se ukršta sa drugim vrstama citrusa, i tako dobijamo slatku pomorandžu ( ukrštajući pomelo i mandarinu), grejpfrut ( pomelo i slatka pomorandža), i tangelo ( tako što se pomelo ukrstio sa tangerinom).

oljušten pomelo na stolu


Kako da oljuštite pomelo?

Ovo južno voće se lako ljušti i dovoljno je da uzmete mali nož koji inače koristite za čišćenje voća. Kora kod pomela zauzima 30% voćke, ali se lako guli, dovoljno je da zasečete malim nožem i rukama povučete koru između segmenata gde se krije ukusni plod. Membrane štite ukusno jezgro, i one su debele i gorke, pa je preporuka da se i one ogule. Kada ogulite membrane, ostaće male semenke koje takođe bacite.

Ako pravite voćnu salatu, nožem napravite jednake razmake na pomelu i zasecite tako da dobijete samo slatko jezgro. Kada čistite pomelo možete prvo odseći gornji vrh ploda, a zatim napraviti 6 ili 8 zareza nožem po kori u krug, potezima odozgo ka dole. Pazite da ne zasečete previše koru jer ćete tako oštetiti slatko jezgro.


5 načina na koji možete da jedete pomelo

Ako niste sigurni kako možete da jedete pomelo južno voće držite se jednostavnog pravila koje glasi: Spremajte ga isto i koristite u ishrani kao što koristite grejpfrut ili neki drugi omiljeni citrus. Pomelo je ukusan kada se jede sirov kao voćna uživa, a u redovima koji slede pročitajte 5 načina na koji lako možete da spremate ovaj citrus.

iseckan pomelo u staklenoj činiji

1. Pomelo marmelada

Napravite pomelo marmeladu na isti način koji se primenjuje kada se kuva marmelada od pomorandže.

2. Voćna salata sa pomelom

Ako poželite slatkast ukus citrusa u voćnoj salati obavezno dodajte pomelo.

3. Čokoladne bombone

Oljuštite pomelo, otopite čokoladu i kriške citrusa prelijte čokoladom.

4. Pomelo sok

Umesto grejpfruta uvek možete iscediti pomelo i popiti jer ima visok nivo vitamina C.

5. Pomelo marinada

Kiselina iz pomela ima to svojstvo da razmekšava tvrdo meso i ribu, i predstavlja poput limuna odličnu marinadu.

Da li u svojoj ishrani koristite pomelo i da li ste upoznati sa svim benefitima koje ovaj citrus poseduje? Ako koristite, pišite nam u komentarima načine na koji spremate ovo južno voće.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica