Saveti za pravilno čuvanje organskog povrća tokom jeseni i zime

Saveti za pravilno čuvanje organskog povrća tokom jeseni i zime

Pravi uslovi su presudni za uspešno skladištenje i čuvanje bilo koje biljne kulture, a sam proizvod mora da bude u savršenom stanju – bez pukotina i oštećenja. Sa druge strane, veoma je lako nagnječiti voće i povrće dok ih berete, a kada više ne rastu, oni nemaju mogućnosti da se sami zaleče.

Različite biljne kulture, poput korenastog povrća, krompira, kupusa, paradajza, bundeve, jabuke ili kruške traže različite uslove čuvanja i skladištenja. Takođe, mnogo voća i povrća može da se zamrzne.

Kupus

Čvrsti crveni ili beli zimski kupus može da se sačuva nekoliko meseci, ako je ubran pre prvog mraza. Potrebno je ostaviti netaknuto korenje ili najmanje 15 cm stabljike. Preporuka je da se stave na rešetkaste police, prekrivene slamom ili debelim slojem novina za slučaj da temperatura padne. Idealna temperatura za čuvanje je od 0 – 4 ° C.

Prokelj

Prokelj može da se ostavi u zemlji preko zime. Međutim, ukoliko prognoza predvidi da će biti izuzetno loše vreme, može da se prenese u zatvoren prostor radi konzumacije. Potrebno je iskopati celu biljku s korenom i staviti u kantu s dovoljno vode da prekrije koren. Na hladnom mestu može da ostane u svežem stanju i do nedelju dana.

Korenski usevi

Korenski usevi, kao što su šargarepa, paškanat, cvekla, repa, keleraba, celer (ali, ne i krompir) su dvogodišnje biljke i zato se, u pravim uslovima, prirodno i lako čuvaju. Berbu je potrebno obaviti pažljivo, vodeći računa da se biljke ne oštete. Zemlju je potrebno ukloniti, ali koren ne treba prati i trljati, jer upravo to može da ošteti kožu. Lišće se uklanja blizu krune.

Korenaste biljke je potrebno smestiti u plitke sanduke ili kutije, u kojima se razdvajaju slojevi sa malo vlažnim materijalom za pakovanje. Kako se ne bi ulazilo u dodatne troškove, u tu svrhu može da posluži vlažno lišće, pesak, prosejana zemlja, piljevina (ali, samo od neobrađenog drveta). Kutije se smeštaju u prostoriju u kojoj se održava temperatura od 0 – 4 ° C.

Krompir

Krompir zahteva mao drugačije uslove od gore pobrojanih korenskih useva. On mora da se čuva na suvom mestu i u mraku kako bi se sprečilo da dobije zelenu boju, a to se dešava kada se razvije visok nivo toksičnog alkaloida – solanina.

Krompir se vadi iz zemlje u suvim i malo hladnijim uslovima, ako je moguće, i ostavlja se nekoliko sati na samoj njivi kako bi se prosušio.


Što se tiče čuvanja krompira, najbolje bi bilo da budu u vrećama od debelog papira, jer će se tako sačuvati vlaga krtole i neće biti izložen svetlosti. Ukoliko se čuva u mrežastim džakovima trebalo bi da se dodatno prekrije. Nikada ne treba koristiti plastične vreće, jer će u njima vlaga da bude previsoka, što će da stimuliše klijanje.

Krompir je potrebno zaštititi od niskih temperatura, odnosno izmrzavanja, a najbolje se čuva na temperaturi od 5 – 10 ° C.


Crni luk, beli luk, luk šalot

Crni luk se vadi kada svi listovi prirodno požute. Beli luk se vadi iz zemlje kada požute 4-6 lista. Preporuka je da se drže na toplom i suvom mestu nekoliko nedelja, a ako je lepo vreme mogu da ostanu na njivi ili u bašti – odmarajući na zemlji. Lukovice su spremne za čuvanje kada im je spoljna opna suva i papirnata. Najbolje je da se čuvaju u mrežastim džakovima koji omogućavaju slobodnu cirkulaciju vazduha. Naravno, potrebno je da se zaštite od izmrzavanja, a idealna temperatura za čuvanje je 2 – 4 ° C.

Paradajz

Zeleni paradajz treba ubrati pre prvog mraza. On će najbolje sam da sazri ako se cela stabljika sa plodovima obesi na hladnom i suvom mestu. Pojedinačni plodovi mogu da se umotaju u papir i smeste na ravnu površinu.  Sazrevanje može da se ubrza, ukoliko paradajz stavite u zatvorenu vreću ili kutiju sa zrelom jabukom ili bananom.


Bundeva ili tikva

Budevi treba nekoliko nedelja sunca pred kraj vegetacije kako bi razvila otpornu koru za čuvanje. Bere se pre prvog mraza, a čuva se na hladnom i suvom mestu sa dosta cirkulacije vazduha. Pročitajte detaljnije objašnjenje u posebnom članku kako sačuvati bundevu ili tikvu tokom zime.

Zamrzavanje

Povrće poput karfiola, brokolija, graška može da se zamrzne kako bi se sačuvalo tokom zime. Najbolje je da se prvo blanšira u kipućoj vodi i nakon toga stavi u zamrzivač. Paradajz je najbolje prvo skuvati u sos, pa tek onda zamrznuti.

Izvor: Garden organic

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica