Kako da sačuvate tikve ili bundeve tokom cele zime

Kako da sačuvate tikve ili bundeve tokom cele zime

Smatra se da je bundeva poreklom iz Amerike, a zapravo potiče iz Meksika. Zahvaljujući Špancima, okrugla bundeva ili tikva je preneta iz Amerike u Evropu. Za nju se veruje da spade među najstarije gajene kulture. U prilog tome govore pronađene semenke bundeve koje potiču iz perioda između 7.000 i 5.500 godina pre nove ere.

U staroj Grčkoj i Rimu žene su pravile pomade od tucanog semena tikve i maslinovog ulja, a koristile su je za negu kože i uklanjanja pega sa lica. U srednjem veku tikva se koristila kao posuda umesto čuture.

Danas, u zapadnim zemljama Noć veštica ne može da se zamisli bez prisustva bundeve, a u pravoslavnim običajima pečeni dulek je nezaobilazni deo trpeze za Badnje veče.

Kod našeg naroda bundeva predstavlja simbol plodnosti. U Vojvodini ona je obeležje tradicije, a u Kikindi je tikva ludaja toliko važna da joj je posvećen i praznik, takozvani Dani ludaje, koji se slavi kao veliki vašar.

Bundeva je izuzetno zdrava i lekovita biljka. Ima čak šest puta više vitamin od jabuke i cvekle, bogata je vitaminom A, C i vitaminima B grupe, kao i gvožđem. Plod i seme su riznica lekovitih materija, a naša narodna medicina je sa njima upoznata od davnina. Bundeva se koristila za izbacivanje suvišne vode iz organizma, protiv crevnih parazita i oboljenja, a novija istraživanja potvrđuju da ima i antikancerogeno dejstvo.

U mnogim krajevima tikve se šaraju i ukrašavaju na različite načine i postaju predivni dekorativni predmeti, ukrasi i suveniri.

Foto: Sanda Stojaković

Kako sačuvati bundevu ili tikvu tokom zime

Ukoliko imate svoje tikve ili bundeve, važno je da se oberu tako da im se ne naprave posekotine i modrice. Ove povrede ne samo da ružno izgledaju, već pružaju ulaz različitim mikroorganizmima koji izazivaju trulež.

Bez obzira da li gajite bundeve ili ih kupujete bitno da je da ubrani plod ima stabljiku dužine oko 3-4 cm.


Bundeve ili tikve treba čuvati na hladnom, suvom i dobro provetrenom mestu. Temperatura treba da bude oko 10-12 stepeni.

Nikako ne bi smele da se čuvaju u blizini jabuka, krušaka ili drugog voća koje dozreva. Naime, zrelo voće oslobađa gas etilen koji skraćuje životni vek bundeve.

Ukoliko se pravilno čuva, u zavisnosti od vrste, bundeva ili tikva može da se održi 3-6 meseci.


Izvor: Hortnews

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica