Šabac ovog proleća dobija organsku pijacu

Šabac ovog proleća dobija organsku pijacu

Otvaranje organske pijace, subvencije za organske proizvođače iz gradskog budžeta, stručni seminari i edukativne radionice samo su deo najavljenih aktivnosti Pokreta za Šabac Zelenih Srbije, koji će u septembru organizovati i treći Sajam organske hrane u ovom gradu.

Organski proizvođači Salaš Idei

Nedavno smo na portalu Agromedia, u priči o bračnom paru Letić iz Čeneja, iskusnim proizvođačima organske hrane, istakli i njihov predlog da se odgovarajuće parcele zemljišta u vlasništvu lokalnih samouprava, pod određenim uslovima, ustupe zainteresovanima za organsku proizvodnju.
 

Organsko povrće

U želji da saznamo koliko je ova ideja ostvarljiva u pojedinim sredinama, odgovor smo potražili i od gradske vlasti u Šapcu, jer u ovom kraju postoji veliko interesovanje za zdrave organske proizvode, što je potvrđeno i na već tradicionalnom Sajmu organske hrane.

Opština Prokuplje ulaže u razvoj organske proizvodnje

 

Organske kruške

Od Svetozara Markovića, člana Gradskog veća, dobili smo informaciju da grad Šabac trenutno ne može da obezbedi uslove za ostvarivanje predloga o ustupanju zemljišta, jer u ovom momentu nema raspoložive površine za organsku proizvodnju u svom vlasništvu.
 


Opštine i gradovi, a posebno državni organi, treba da stvaraju uslove za značajno povećanje površina zemljišta pod organskom proizvodnjom u odnosu na sadašnjih 0,5% od ukupnog poljoprivrednog zemljišta.

Međutim, realizuju se druge ideje, jer Pokret za Šabac Zelenih Srbije dosta energije ulaže u podsticanje razvoja organske proizvodnje. Šta su do sada postigli i koje aktivnosti imaju u planu, saznali smo od njihovog predsednika, dr Dejana Pavlovića.
 


Proizvođač organske hrane Travar

Opštine i gradovi, a posebno državni organi, treba da stvaraju uslove za značajno povećanje površina zemljišta pod organskom proizvodnjom u odnosu na sadašnjih 0,5% od ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Zemljište u vlasništvu jedinica lokalne samouprave pogodno za organsku proizvodnju trebalo bi, kao vid podsticaja, da bude prepušteno zainteresovanim proizvođačima“, smatra dr Pavlović.


Obrazovanje poljoprivrednika jedan od uslova za povećanje organske proizvodnje u Srbiji
 

Posetioci Sajma organske hrane

Kao primer zemljišta ustupljenog građanima koji žele da gaje zdrave proizvode bez upotrebe hemijskih sredstava, on navodi šabačku Gradsku baštu, samo što to zemljište nije u povoljnom okruženju za organsku proizvodnju.

Zemljište na lokalitetima pogodnim za organsku proizvodnju je dominantno u privatnom vlasništvu i akcenat treba staviti na uspostavljanje sistema podsticaja, koji će vlasnicima zemljišta omogućiti da lakše krenu u nabavku semenskog materijala i ne baš jeftin poduhvat sertifikacije.”
 

Izlagači na Sajmu organske hrane u Šapcu

Podsticaje treba obezbediti i za kupovinu zemljišta na kome će se zasnovati organska proizvodnja, izgradnju infrastrukture za organsko stočarstvo i osnivanje udruženja organskih proizvođača radi lakšeg nastupa na stranim tržištima, smatra naš sagovornik, i naglašava da organska proizvodnja treba da bude državni projekat.
 

Akcenat treba staviti na uspostavljanje sistema podsticaja, koji će vlasnicima zemljišta omogućiti da lakše krenu u nabavku semenskog materijala i ne baš jeftin poduhvat sertifikacije.

Zeleni Šapca su do sada dva puta organizovali Sajam organske hrane. Drugi, 2016. godine, privukao je 15 sertifikovanih organskih proizvođača i ponovo izazvao ogromno interesovanje građana. U anketi se 90% njih izjasnilo da bi redovno kupovali organsku hranu kada bi bila u prodaji u Šapcu.
 

Tezge sa organskim voćem i povrćem

Ovi sajmovi su podstakli organske proizvođače sa lokalnog područja da najave započinjanje procesa sertifikacije svoje proizvodnje, a konvencionalne poljoprivrednike da razmišljaju o angažovanju u ovoj oblasti. Sajam je dobio i strateškog partnera, udruženje građana Evropski centar za ekologiju“, kaže dr Pavlović, i najavljuje dalje aktivnosti:

Organizovaćemo stručne seminare da bismo proizvođačima, i onima koji to žele da postanu, približili postupak sertifikacije i predstavili finansijski model po kojem velika tražnja na tržištu omogućava da se početna ulaganja od 5.000 evra po hektaru, ukoliko se gaje jednogodišnje kulture poput paprike, paradajza, jagode ili kupusa, mogu vratiti već prve godine proizvodnje. Planirane su i edukativne radionice za decu i omladinu.“
 

U okviru gradske Tržnice svim sertifikovanim organskim proizvođačima, bez obzira odakle dolaze, na raspolaganju bi trebalo da budu jasno izdvojene tezge za organske proizvode, i to bez plaćanja godišnje zakupnine i dnevne pijačarine.

 

Ovog proleća će u Šapcu biti formirana organska pijaca, ističe dr Pavlović i objašnjava da će na sledećem zasedanju Skupštine grada, na predlog Zelenih, biti usvojena Deklaracija o organskoj proizvodnji i izmena gradske Odluke o održavanju pijaca.

Organska proizvodnja nije za one koje zanima samo profit
 

Kupci na Sajmu organske hrane u Šapcu

To će omogućiti da u okviru gradske Tržnice svim sertifikovanim organskim proizvođačima, bez obzira odakle dolaze, na raspolaganju budu jasno izdvojene tezge za organske proizvode, i to bez plaćanja godišnje zakupnine i dnevne pijačarine. Smatramo da je ovo dobar podsticaj lokalnim poljoprivrednim proizvođačima da se odluče za organsku proizvodnju“, ističe naš sagovornik.
 

Organsko povrće

Tu nije kraj planovima za podsticanje razvoja organske proizvodnje na području Šapca, navodi dr Pavlović: „Sledeći korak biće izdvajanje subvencija iz gradskog budžeta za troškove sertifikacije i nabavke semenskog materijala. Dalji napori biće usmereni ka uspostavljanju provere sadržaja hemijskih supstanci u konvencionalno uzgojenim poljoprivrednim proizvodima koji ulaze u prostor zelenih pijaca u Šapcu, da bismo podstakli korišćenje preporučenih količina hemijskih sredstava i poštovanje perioda karence.“

Sajam organske hrane će u Šapcu po treći put biti održan u prvoj polovini septembra ove godine.

Sagovornik: dr Dejan Pavlović, predsednik Pokreta za Šabac Zelenih Srbije

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica