Najveća organska farma sitne stoke u Srbiji

Najveća organska farma sitne stoke u Srbiji

Jedino stado rase „Britanska mlečna ovca“ u Srbiji nalazi se na imanju Miroslava Gabrića, u Bačkim Vinogradima kod Subotice. Zašto on samo sa tom rasom vidi profit, kakve su karakteristike te ovce i sa kojom rasom bi je trebalo ukrštati, saznali smo iz prve ruke.

 

Najveća farma sitne stoke u našoj zemlji nalazi se na krajnjem severu Srbije, na imanju Miroslava Gabrića, u Bačkim Vinogradima kod Subotice. Na toj farmi trenutno je više od 1.500 ovaca i to tri različite rase, ali i više od 700 Alpino koza. Uz to, sve te životinje žive po zakonima organske poljoprivrede.

Istraživali smo: Kako stado od 900 koza živi po zakonima organske proizvodnje

Miroslav Gabrić, stočar iz Subotice, kaže: „Na našim farmama radovi su u punom jeku, skidamo lucerku i seno, sad smo skinuli i zob, a ovce pripremamo ponovo za pripust. Odvojili smo jagnjad od njih i počinjemo novi ciklus.”

 Jagnjad - ©Agromedia

Od Britanskih mlečnih ovaca ostavili smo svu žensku jagnjad, odnosno podmladak, ali i nešto muških potomaka. Ovoj rasi je kod mene na farmi drugo jagnjenje, uvezao sam ih pre oko godinu i po dana, a trenutno ih imamo stotinak“, kaže gospodin Miroslav.

Britanske mlečne ovce nastale su ukrštanjem nekoliko starih rasa 80-ih godina prošloga veka u Engleskoj. Danas, od čak 75 rasa u Velikoj Britaniji, te ovce spadaju u najplodnije. Ovca rekorderka te rase postigla je životnu proizvodnju od 44 jagnjeta u 10 jagnjenja, odnosno, indeks plodnosti od čak 440%. U Srbiji trenutno, kada je reč o Britanskim mlečnim ovcama, stado Miroslava Gabrića je jedino.

Na farmi Miroslava Gabrića trenutno je više od 1.500 ovaca i to tri različite rase, ali i više od 700 Alpino koza. Uz to, sve te životinje žive po zakonima organske poljoprivrede.


Kada je reč o plodnosti ovih ovaca, mi smo veoma zadovoljni. One jagnje po 2 do 4 jagnjeta. Jagnjad su prilično mala kada se ojagnje, ali su živahna, staju brzo na noge i nema velikih problema sa njima“, kaže Gabrić.

„Što se tiče mlečnosti i sa njom smo vrlo vrlo zadovoljni, jer su ove ovce mnogo mlečnije od svih rasa koje su nama poznate. Naše iskustvo pokazuje da one imaju mleka za nekih 200 dana oko 300 litara. Mi ih nismo muzli 200 dana, ali sudeći po testovima koje smo do sada radili, njihova mlečnost je i preko 300 litara“, dodaje on.

Stado ovaca - ©Agromedia


Il de Frans ovce Gabrić je uvezao iz Francuske, pa se, zbog njihove vrhunske genetike, sa ove farme uvek traži ovnić više, čak i po ceni od 700 evra. Ženska jagnjad ostaje u Bačkim vinogradima, i to u čistoj rasi.

Kada je reč o Virtemberg rasi na ovoj farmi, ona se, verovali ili ne, pokazala kao odlična za ukrštanje sa Britanskom mlečnom ovcom.


 Miroslav Gabrić sa ćerkicom Elenom - ©Agromedia

U prvoj generaciji ukrštanja, otac je bio Englez, a majka Virtemberg ovca. Te šiljezice su sada stare između 7 i 8 meseci. One u pripust idu u septembru, tako da očekujemo početkom sledeće godine prve prinove od njih. One će dalje ići u pripust i dalje sa engleskim ovnovima i pravimo veliko stado“, kaže Miroslav.

Ovo je sada jedna ovca koja ima odlične karakteristike i mlečne i mesnate ovce. To je njen početak, u kojem ona prelazi u veoma kvalitetnu ovcu, koja će davati i mnogo jagnjadi i mnogo mleka. To je u stvari bio i cilj ovog ukrštanja“, zaključuje Gabrić.

Il de Frans ovce Gabrić je uvezao iz Francuske, pa se, zbog njihove vrhunske genetike, sa ove farme uvek traži ovnić više, čak i po ceni od 700 evra.

Gabrić trenutno pravi i svoju mlekaru za preradu organskog ovčijeg i kozjeg mleka. U njoj će se praviti nekoliko proizvoda koji će se zvati Elena, kao Gabrićeva ćerkica. Ujedno, 3 vrste sira, surutka i kiselo mleko iz ove mlekare biće i prvi mlečni proizvodi sa organskim sertifikatom u Srbiji.

Planovi za budućnost se nisu promenili, ali okolnosti jesu. Zato je sve teže i teže raditi. Ipak onaj cilj od 10.000 ovaca i dalje stoji i idemo prema njemu, ali samo sa Britanskim mlečnim ovcama. Sa drugom rasom ne vidim profit. On postoji ako prodajete priplodna grla, ali ako samo radite jagnjad, profita nema“, kaže Gabrić.

Jagnjad - ©Agromedia  

Naša priča o Miroslavovim farmama u Bačkim Vinogradima se ni ovde ne završava. Razvoj ovog imanja i mlekare ćemo i dalje pratiti, a tek ćemo vam predstaviti i novi savremeni objekat za čak 3.000 koza, najveće Alpino stado u Srbiji, još jednu rasu ovaca koja treba da stigne u Bačke Vinograde, a još je nema u Srbiji i mnoge druge aktivnosti na ovom velikom i lepom imanju. Do tada, setite se stare narodne izreke: „Ko čuva ovce – taj ima i novce“. Ako su mogli naši preci, zašto ne bismo mogli i mi? 

Sagovornik:
Miroslav Gabrić, stočar iz Bačkih Vinograda 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica