Svet poljoprivrede Prodavnica

Kako je selo Telečka postalo poznato po uspešnoj organskoj proizvodnji?

U okviru opštine Sombor nalazi se selo Telečka. Ovo selo je već dugi niz godina važno mesto organske proizvodnje. Ovome je doprinela naša sagovornica, Valeria Balint, inače po struci agronom. Na koji način je to učinila i zašto se ovo selo izdvaja, čeka vas u nastavku teksta.

Organska baštaFoto: Agromedia

Mlevena paprika iz Telečke za izvoz u Nemačku

Kako kaže naša sagovornica, organski proizvođači koji su žitelji ovog mesta rade na 85 hektara po zakonima organske proizvodnje već 15 godina. Uzgajaju industrijsku papriku, koju i melju i tako izvoze u Nemačku. Sve ostale proizvode prodaju u svežem stanju, neobrađene, a to su kukuruz, soja, suncokret, mak, komorač i slačica.

I ona sama sve ove kulture proizvodi zajedno sa svoja tri sina, na površini od 35 hektara. A kako su došli do nemačkog partnera kome izvoze proizvode je spontana i zanimljiva priča.

„Bila sam u Nemačkoj u poseti kod prijatelja i imala sam kod sebe papriku iz Telečke. Odkad selo postoji ljudi u njemu proizvode papriku jer je u Telečkoj dobra zemlja za tu kulturu. Sadašnji kupac, naš partner, je tražio papriku za svoje proizvode jer ima fabriku mesa. Ja sam mu je odnela kako bih mu pokazala našu čuvenu papriku. Od 15 uzoraka između kojih se biralo, nakon analize je najlepša bila naša. Odmah je ponudio saradnju i da ja kao agronom radim sa poljoprivrednicima iz Telečke za njega”, istakla je naša sagovornica.

Zadovoljni isplativošću organske proizvodnje

Kako kaže, pošto rade već 15 godina, njihovo udruženje koje okuplja 11 proizvođača lepo živi od organske proizvodnje, jer su cene bolje i što je najvažnije, rade u zdravoj okolini i čuvaju sredinu u kojoj žive.

„Mi se pridržavamo zakona organske proizvodnje u svakom pogledu. Ne zalivamo, jer bi bilo teže sačuvati zdravlje biljaka. Moji sinovi i ja radimo već pet godina biodinamičku proizvodnju. To je još kvalitetnija proizvodnja, a samim tim i proizvodi. Ona zahteva još dodatnog posla i pažnje u radu, samo se koristi humus koji se pravi od stajnjaka podolskih goveda, koji se isto drže i hrane po princima organske proizvodnje”, istakla je Valeria za naš portal.

Kako kaže, njoj kao agronomu i poljoprivredniku najdraže što može biti je da se bavi organskom i biodinamičkom proizvodnjom.

Komentari