Kao začin ili eterično ulje – upotreba i gajenje komorača sve popularnije

Kao začin ili eterično ulje – upotreba i gajenje komorača sve popularnije

U ljudskoj ishrani morač se koristi još od perioda starih Egipćana, Kineza i Indijaca. Postoje dve podvrste ove biljke. Prva je lišćar, a druga ima zadebljale sočne lisne drške grupisane u glavicu sličnoj crnom luku, bez ovojnih listova. Najviše se gaji kao jednogodišnja biljka.

Kao začin ili eterično ulje - upotreba i gajenje komorača sve traženije - © Pixabay

Stablo sa cvetovima može da dostigne visinu od dva metra. Zbog toga što je izuzetno aromatična biljka, koristi se u malim količinama kao začin. Lišće se najčešće koristi za pripremu salata i nekih jela, slično kao što se upotrebljava peršun i celer. Barena glavica morača može se začiniti sirćem i uljem.

Osnovna obrada izvodi se u jesen na dubinu do 30 cm. Pre osnovne obrade, po površini parcele 30-40 t/ha se ravnomerno rasporedi zgoreli stajnjak i 500 kg/ha NPK 15:15:15. Na isto mesto morač se može sejati nakon najmanje 3-4 godine.

Evo kako da Meksiko stigne u vaš dom

Ako se koristi precizna sejalica za sitno seme, onda se seje 3-4 kg/ha, dok se ručnom setvom upotrebi 6-10 kg/ha semena. U lejama se troši 1-2 grama po metru kvadratnom. U rano proleće, kada mašine mogu da uđu u parcele, počinje se u dobro pripremljeno zemljište sa setvom. Međuredno rastojanje bi trebalo da bude 60-70 cm, a rastojanje u redu 20 cm. Dubina setve je 1-2 cm.

Kao začin ili eterično ulje - upotreba i gajenje komorača sve traženije - © Pixabay

Rasađuje se kada je visine 10-15 cm i to na istu dubinu kao što su bili u leji. Pre rasađivanja lišće se skraćuje. Glavica se formira iznad površine zemlje. Mere nege podrazumevaju proređivanje, okopavanje i navodnjavanje radi zaštite od korova, bolesti i štetočina, ali i razbijanja pokorice. Navodnjavanje dosta utiče na visinu prinosa.

Morač se može gajiti i kao drugi usev nakon skidanja ranog povrća. Prinos po hektaru može biti od 40 do 60 tona glavica. Seme se koristi kao dodatak hlebu, za aromatične čajeve, a iz njega se može izdvojiti i eterično ulje.


Koja su lekovita svojstva cikorije

Ova biljka ima dug period cvetanja pa često može proći i kao medonosna biljka. Koristi se i u proizvodnji mastike. Da bi se komorač čuvao duže posle berbe, u hladnjačama je potrebno održavati temperature na 0 stepeni C i na oko 95% vlažnosti vazduha.

Kao začin ili eterično ulje - upotreba i gajenje komorača sve traženije - © Pixabay


Kod nas se ne gaji na velikim površinama, ali sa razvojem turizma po manjim mestima i poljoprivrednim gazdinstvima biće svakako sve više tražen pa samim tim i gajen. Zbog upotrebe u ljudskoj ishrani i farmaciji treba ga takođe što više gajiti u organskoj proizvodnji.

Srbija je izuzetno povoljna za gajenje začinskog bilja


Autor: dipl. ing. Miloš Nikoletić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica