NEMOJTE JE BACATI: 4 načina kako da upotrebite koru šargarepe

NEMOJTE JE BACATI: 4 načina kako da upotrebite koru šargarepe

Kuvanje supe ili različitih vrsta čorba ne može se zamisliti bez upotrebe šargarepe. Ova povrtarska kultura ima široku primenu u kulinarstvu, a kora iste najčešće završi u kanti za otpatke. Međutim, da li ste znali da su upravo u njenoj kori skoncentrisane velike količine hranljivih materija? Ovo su 4 razloga zbog kojih je kora od šargarepe dobra za vaše biljke.

Kora šargarepeFoto:Pixabay

1. Kora od šargarepe obiluje velikom količinom kalijuma

Kalijum spada u tri primarna makronutrijenta zajedno sa azotom i fosforom. Ovaj element je neophodan biljci iz više razloga: doprinosi usvajanju drugih hranljivih materija i vode iz zemljišta, pravilnom sprovođenju fotosinteze, blagotvorno deluje na imunitet biljaka jačajući njihovu otpornost naročito na niske temperature i poleganje.

Kalijum aktivira brojne enzime u biljkama, utiče na pigmentaciju plodova i nužan je za adekvatan rast vegetativnih organa. Mnoge kulture iziskuju veće količine ovog elementa, naročito povrtarske među kojima se ističu lubenica, krastavac, dinja.

2. U kori šargarepe nalazi se mangan

Ovaj mikroelement je ključan za usvajanje azota. Aktivator je fotosinteze, doprinosi razvoju tučka kod biljaka, kao i formiranju šećera. Kao i kalijum, utiče povoljno na otpornost biljaka, u njegovom slučaju kada su u pitanju patogeni korenovog sistema. Nedostatak mangana uočava se pojavom hloroze žuto-zelene nijanse na površini lista, između nerava.

Mnoge kulture su osetljive na nedostatak ovog mikroelementa u zemljištu.

3. Bakar iz kore šargarepe nužan za fotosintezu

Bakar je sastavni deo hlorofila. Ovaj mikroelement pozitivno utiče na sintezu proteina i kvalitet plodova. Takođe doprinosi njihovom bržem sazrevanju ali i regulaciji enzima neophodnih u oksidaciji.

Njegov nedostatak se ogleda u slaboj oplodnji biljaka i otpadanju cvetova i cvetnih grana.

4. Proizvodnja đubriva od kore šargarepe je vrlo jednostavna

Za pripremu đubriva od kore šargarepe potrebno je da iste ubacite u sud sa hladnom vodom i ostavite ih da u njemu odstoje jedan ceo dan. Svi nutrijenti ostaju u vodi, te nakon 24 časa trebate da procedite vodu iz suda i sa njom zalivate svoje biljke kako bi im obezbedili pravilan rast i razvoj.


Osim toga, ako pravite kompost, kora šargarepe je i više nego poželjan sastojak istog.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica