Italijani prelaze na voće i povrće – Proizvodnja maslinovog ulja prepolovljena

Italijani prelaze na voće i povrće – Proizvodnja maslinovog ulja prepolovljena

Poljoprivreda je jedna od ključnih grana u Italiji. Nekada je postojala jasna regionizacija proizvodnje, pa su tako farmeri na severu bili poznati po uzgoju žitarica, soje, mesa i mlečnih proizvoda, dok je južni bio specijalizovan za voće, povrće, maslinovo ulje, vino i durum (čvrste) pšenice. Ipak poslednjih godina u celoj Italiji se proizvodnja se drastično menja pa se tako slično kao i u našoj zemlji proizvođači sve više odlučuju za povrtarstvo i voćarstvo.

 

Kako bismo preživeli i učinili našu proizvodnju isplativom, moramo uzgajati useve koji brzo vraćaju uloženo, a to je u našem slučaju voće i povrće. Italija je, na primer, druga zemlja u Evropi po izvozu voća. Primera radi samo prošle godine naša zemlja je izvezla rekordan broj  voća i povrća i to u vrednosti od 5 milijardi evra. Osim toga Italija ima i je bolje pozicionirana  po proizvodnji vina i maslonovog ulja u odnosu na Francusku.

Za poljoprivrednu proizvodnju posebno je značajan jug Italije koji se već godinama oslanja Puglia regiju kada je reč o uzgoju maslina i grožđa.

Da ste me pitali pre nekoliko godina bez sumnje bih rekao da je to maslinovo ulje. Nažalost u poslednje 2 godine imali smo velike probleme sa opakom bolešću koje napada drveće maslina a koju uzrokuje gljivica Ksilela. Tada je ova bolest prepolovila zasade u Pulja regiji.

 Proizvodnja u Italiji - © Agromedia

Ovo je veliki problem jer se skoro polovina maslinovog ulja u Italiji proizvodi upravo u ovoj regiji. Sada se ponovo počelo sa sadnjom maslina, postavljaju se novi zasadi koji su otporniji na ovu bolest. OVaj kraj je još poznat po proizvodnji žitarica i vina. Proizvodnja grožđa za jelo je takođe zastupljena.

Kao i u mnogim drugim zemljama Italijanima su trenutno najveći izazov klimatske promene, koje pokušavaju da reše adekvatnom opremom kao što su savremeni sistemi za navodnjavanje ili protivgradne mreže.

Severniji delovi Italije i Evrope sada mogu da uzgajaju one useve koje ranije nisu mogli, a to je posledica klimatskih promena. Obično mnogi usevi zavise od broja sunačanih dana u godini, ali to se polako menja u zavisnosti od regiona. Mi u Italiji poslednjih godina imamo velike probleme sa ledenom kišom i gradom i moramo mnogo više da ulažemo u podizanje protivgradnih mreža za voća, a posebno jabuke.


 Proizvodnja u Italiji - © Agromedia

Ipak proizvođači se nadaju da će se neke stvari stabilizovati, da neće uvek biti tako. Sa druge strane u severnom delu Evrope poslednje dve godine zabeležen je sušan period. A da bi proizvodnja bila moguća potrebna je voda i dobar sistem za navodnjavanje koji se poslednjih godina usavrša.

Klimatske promene već polako utiču na poljoprivrednu proizvodnju širom sveta. A buduće promene će negativno uticati presvega na ratarsku proizvodnju u zemljama na južnoj hemisferi. To će smanjiti i dostupnost hrane za mnoge ugrožene zemlje. Stočarska proizvodnja će povećate emisiju štetnih gasova, a samim tim dovesti i do neplodnosti tla.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica