Nega citrusa tokom jeseni i zime

Nega citrusa tokom jeseni i zime

limun citrusi

Svi koji gaje citruse, osim što su uživali u predivnim ukusima i velikoj količini vitamina C, dobili su i tropski izgled svog vrta. Ali, sada, kada je nastupila jesen i kada nam se zima približava, vreme je da biljke premestite u zatvoren prostor i pripremite ih za stanje mirovanja, kako bi osigurali da ostanu zdrave do sledećeg leta.

Citrusi nisu prilagođeni našoj hladnoj zimi i teško preživljavaju na otvorenom. Da biste ih održali u životu tokom cele zime, morate biljku prilagoditi zatvorenom prostoru, gde će joj se omogućiti uslovi koji će održati njeno stanje mirovanja.

Važno je upamtiti da se ne radi stimulisanje rasta tokom jeseni i zime. Umesto toga, potrebno je biljku održavati živom i zdravom.

limun citrusiFoto: Milanko Danilović

Ukoliko slučajno imate plastenik ili staklenik koji se greje, možete u njemu da joj stvorite klimatske uslove koje voli, pa neće znati da je zima. U tom slučaju o biljci se brine kao na otvorenom, samo je potrebno manje da se zaliva.

Ukoliko biljku premeštate u zatvoren prostor u svom domu ili nekoj pomoćnoj prostoriji, u nastavku je nekoliko osnovnih koraka za njeno održavanje.

  • Citrusima je potrebno usporiti rast tako što ćete prestati da ih prihranjujete. Takođe, potrebno je dozvoliti da se oko 5 cm zemlja osuši između dva zalivanja.
  • Kako ne biste unosili insekte u zatvoren prostor, biljku temeljno očistite insekticidnim sapunom koji ćete primeniti na gornjoj i donjoj površini lišća i svih grana.
  • Pripremite mesto u zatvorenom prostou gde citrusi u saksijama mogu dobiti dosta svetlosti i imati temperaturu do 12 stepeni. Zapamtite: ne pokušavate da podstaknete rast u ovom periodu, već stimulišete biljku da „miruje“ kada to obično ne radu i svom rodnom okruženju.
  • Ukoliko se desi da puno lišća žuti i opada, najverovatnije je da biljku prečesto zalivate. Pustite da se zemlja osuši pre sledećeg zalivanja.
  • Lagano „fajtanje“ listova biljke, jednom ili dva puta nedeljno, doneće joj više neophodne vlage i obeshrabriti insekte.

Preživljavanje citura izvan tropskih područja je izazov, ali uz primenu dobre nege i naredne godine će vas nagraditi svojim izgledom i obiljem zdravih plodova.

Izvor: Grange co-op

Komentari (1)

Nesa

2022-09-01 10:45:05

Pitanje.plodovi na mom limunu nisu sazreli.ovo mu je prvi rod.ako nesazre a trebam ga uneti da prezimi.dali da mu poberem plod iako je zelen ili da ostane na njemu..Da ga neiscrpe zimus..pozz

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.