Šta sve možete da uradite ako vaš traktor neće da upali

Šta sve možete da uradite ako vaš traktor neće da upali

Pri pokušaju startovanja motora traktora u zimskom periodu može doći do toga da se radilica ne pokrene. Pored uobičajenih stvari, poput provere akumulatora, kablova i osigurača, potrebno je proveriti, na primer, i prekidač za neutralno startovanje, kao i gorivo, filtere, ali i komandu za gašenje. Na šta je još potrebno obratiti pažnju, otkriva gospodin Boža Petković.

 

Ako iz nekog razloga imate potrebu da koristite traktor u zimskim mesecima i po niskim temperaturama, a on neće da upali, za to postoji nekoliko uobičajenih razloga. Koji su to najčešći problemi u ovakvim situacijama i kako možete da ih rešite, objasnio nam je gospodin Boža Petković iz kompanije „Agrogas”.

7 saveta za uspešno održavanje poljoprivredne mehanizacije

Ako u ovom zimskom periodu pokušamo da startujemo motor, a on ne okreće radilicu, znači da je posredi neki kvar. Tada bi trebalo da proverite akumulator, spojeve na akumulatoru, zatim kablove i to sve treba da pritegnete. Ukoliko je slab akumulator, treba ga dopuniti. Ako je slučajno ispražnjen, onda ga treba zameniti.”

 

Paljenje traktora - ©Agromedia 

Zatim, ako traktor neće da se upali, uzrok za to može da bude i osigurač na kablu koji ide od prekidača za startovanje, preko ampermetra, pa do anlasera. Ukoliko dođe do nekog preopterećenja, on napravi prekid, pa ne može da pokreće radilicu i ne može da startuje. Postoji i prekidač za neutralno startovanje, kada ručica mora da bude u neutralnom položaju.”

Probajte ovih nekoliko saveta za proveravanje i podešavanje vaše prskalice! Nećete se pokajati!


Samo u tom položaju može da startuje, jer sigurnosni ili neutralni prekidač daje kontakt, ostvaruje i zatvara kolo struje. I to može da bude uzrok. Ukoliko nemate taj prekidač, trebalo bi izvući oba kabla i sastaviti, ali to samo privremeno. Ukoliko nemate mogućnost da promenite osigurač, onda može da se iščupa kabl, izvuče se i postavi drugačije.”
 

Paljenje traktora - ©Agromedia 

Takođe, ako slučajno motor okreće, radilica se okreće, odnosno vergla, trebalo bi proveriti najpre gorivo, pa komandu za gašenje, da li je dovoljno vraćena ili je ostala napola, pa traktor startuje, a zatim prekida. Osim toga, trebalo bi da se proveri i da li ima vazduha u sistemu za napajanje goriva.


Koliko se isplati biodizel dobijen iz ulja soje?

Taj vazduh se ispušta na drugom finom prečistaču uz pomoć ključa 19. Kada i to proverite, ako je sve u redu, potražite u rezervoaru sito. Najpre je važno da se odvije cev, crevo na slavini i slavina, da vidite da li je zastoj na tom mestu, odnosno da li je sito začepljeno. Zatim, na čašici koja je ugrađena na pumpi niskog pritiska treba proveriti da li je tu začepljeno sito. Ako je i tu sve na svom mestu, onda pogledajte filter, jer je moguće da se moraju zameniti filteri.”
 


Moguće je da postoji začepljenje na filteru za vazduh. Trebalo bi proveriti njega i usisni sistem i uveriti se da li je sve prohodno i da li vazduh može da prolazi slobodno.


Dakle, razlozi što mašina neće da upali mogu biti vrlo jednostavni, ali i komplikovaniji.

Upravo tako. Postoje i elementi za zimsko startovanje, pogotovo sada. To je, na primer, slavina. Ako je slučajno zatvorena, onda bi trebalo da se otvori do kraja. Takođe, postoji mogućnost i da grejač otkaže. Ukoliko se to desi, onda se grejač mora zameniti, a to može da se proveri preko ampermetra.”

Kada se uključi grejač, ampermetar ide na minus polje i pokazuje da li on greje. Osim toga, možete i fizički staviti ruku sa spoljašnje strane, da vidite da li je sve u redu ili nije. Zatim, moguće je da postoji začepljenje na filteru za vazduh. Trebalo bi proveriti njega i usisni sistem, usisnu cev, da li je sve prohodno i da li može vazduh da prolazi slobodno. Pored toga, problem mogu da budu ventili, ukoliko nisu naštelovani, ili su nagoreli, pa propuštaju vazduh.”
 

Paljenje traktora - ©Agromedia 


Vi, gospodine Petkoviću, imate veliko iskustvo, radili ste u Africi, u Aziji… Da li i tamo poljoprivrednici imaju iste probleme sa mehanizacijom?

Sticajem okolnosti, radio sam na raznim mestima. Naravno da i tamo ljudi imaju razne probleme, ali ovi zimski u našim krajevima su ipak specifični. Daleke 1976. godine, na primer, bio sam upravo u firmi ‘Tafe’ šest meseci. Tada je IMT izvezao oko 7.000 traktora.”

Zato će sigurno ljudima koji imaju IMT traktor, ili neki sličan, ovi saveti biti veoma korisni. Dakle, ukoliko vaš traktor neće da upali, uradite to što je gospodin Boža predložio i sve će biti pod kontrolom.

Sagovornik:
Boža Petković, „Agrogas”

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica