Prilagođavanje adaptera za suncokret i kukuruz

Prilagođavanje adaptera za suncokret i kukuruz

Pri završetku je sezona žetve suncokreta, a polako počinje skidanje kukuruza. Kako na kombajnu da prilagodite adaptere za suncokret tako da mogu da se koriste za kukuruz i kako uopšte postaviti prvi, pitali smo Darka Marinkovića iz sela Nemenikuće kod Mladenovca, koji se već godinama bavi uslužnom obradom zemlje i poseduje svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju.

 Adapter za suncokret © Agromedia

Postoje tri vrste adaptera: prvi podrazumeva stavljanje ‘dasaka’ na žitni adapter, odnosno adapter za pšenicu nakon završene sezone, zatim postoji adapter samo za suncokret i treća opcija je adaptacija kukuruznog adaptera za suncokret. Poslednji ja najviše koristim“, kaže Marinković.

Sve tri opcije jednako dobro žanju suncokret, međutim, žitni adapter pravi najveći rastur, a najmanji onaj koji je isključivo namenjen za suncokret. Takođe, prednost kukuruznog u odnosu na ostale adaptere je tarupiranje žetvenih ostataka uz pomoć rotosečki, što smanjuje kasnije dodatne troškove obrade zemlje. Tokom žetve ne mogu se javiti nikakvi problemi sa adapterima ako su oni dobro postavljeni, međutim, ove godine poseban problem predstavljala je zakorovljenost njiva.

Ove sezone problem je pravila ambrozija koja je u nekim njivama bila veća od suncokreta, a koja nije mogla biti pravilno tretirana. U tom slučaju dolazilo je do zagušenja na nožu koji odseca glave suncokreta.

Darko Marinković © Agromedia

Po završetku žetve suncokreta, u drugoj polovini septembra, potrebno je adapter prilagoditi skidanju kukuruza. To znači adaptirati bubanj na kombajnu, zameniti žitnu ili pšeničnu korpu kukuruznom i zablindirati bubanj kombajna blindama, pa zatim i zameniti noževe za suncokret i vratiti otkidačke ploče.

Otkidačke ploče treba da se prilagode debljini stabljike kukuruza, u suprotnom može doći do zagušenja, a na bubnju je potrebno prilagoditi broj obrtaja za suncokret odnosno kukuruz sa 1000-1100 na 200 do 400, jer se pšenica žanje do 1100 obrtaja“, objašnjava ratar iz Nemenikuća.


U toku žetve kukuruza, zastoj može da pravi ponovo ogromna zakorovljenost njiva, koja oštećuje same rotosečke, a od opterećenja mogu da stradaju i kaiševi. Velika oštećenja može da izazove drvo ili kamen u njivi, usled čega noževi mogu da puknu. Zbog toga se preporučuje da ratari obavezno imaju rezervne noževe koje mogu da zamene po pucanju već postavljenih. Nakon završetka sezone, važno je i na adekvatan način odložiti adaptere i pripremiti ih za sledeću godinu.

Bilo koji adapter da je u pitanju, kada se završi sezona, potrebno je očistiti priključnu mašinu, podmazati je dobro i ostaviti je u suvom prostoru, u garaži i/ili pokrivenu. Korozija je najveći uzročnik problema sa mašinama već prvog dana žetve. Ukoliko se mašina ostavi napolju da kisne, voda koja uđe unutra može za godinu dana da izazove koroziju i dalje probleme u žetvi“, upozorava Marinković.

Autor: Julijana El Omari


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica