Kako se kreću CENE BIKOVA ove nedelje? – Prasad negde ipak pojeftinila!

Kako se kreću CENE BIKOVA ove nedelje? – Prasad negde ipak pojeftinila!

Kako su se kretale cene stoke na stočnim pijacama protekle nedelje? Da li je prasad poskupela ili pojeftinila i koja je maksimalna cena tovnih bikova otkrivamo vam u narednom tekstu.

Cene bikova, krava, junadi, teladi

Maksimalna otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma postugnuta je u sedmici za nama u klanicama na području nišavskog regiona i iznosila je 360 din/kg. Klaničari sa područja podunavskog regiona po višim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali telad SM rase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 480 din/kg. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma, jer je dominirao iznos od 330 din/kg.

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma zabeležio je reporter iz Vranja u klanicama na ovom području, pošto je iznosila 345 din/kg. Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 330 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona tokom poslednje nedelje septembra.

U klanicama na području Loznice vršen je otkup tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, tovne junadi od 350 do 480 kilograma po ceni od 340 din/kg i krava za klanje po ceni od 240 din/kg.

Cene prasadi, svinja, tovljenika

Na stočnoj pijaci u Čačku zabeležen je rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma, jer se prodaja ove kategorije svinja najčešće odvijala po ceni od 330 din/kg. Klaničari sa područja jablaničkog regiona po nižoj su ceni u odnosu na prethodni period otkupljivali prasad od 16 do 25 kilograma. Za razliku od prasadi skuplji su bili tovljenici preko 120 kilograma. Otkup je obavljan po ceni od 220 din/kg.

U klanicama na području Šapca i okoline evidentiran je pad otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 280 din/kg i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na 240 din/kg. Reporter iz Smedereva zabeležio je pad otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 320 din/kg. Niže su bile, takođe, i otkupne cene obe kategorije tovih svinja, pošto se otkup ovijao po ceni od 220 do 230 din/kg u zavisnosti od kategorije grla.

Cena jagnjadi, jaradi, ovaca, koza

Prodajna cena jagnjadi dostigla je u sedmici za mana maksimum na stočnoj pijaci u Nišu, pošto je iznosila 420 din/kg. U klanicama na teritoriji Braničeva, protekle je sedmice evidentiran rast otkupne cene šilježadi, pošto je dominirao iznos od 190 din/kg. Na stočnoj pijaci u Požarevcu su se u ovom periodu mogla pazariti jagnjad po ceni od 340 din/kg, šilježad po ceni od 240 din/kg i ovce za 180 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je do pada prodajne cene jagnjadi, jer su se najčešće mogla kupiti po ceni od 350 din/ kg. Rast prodajne cene jagnjadi zabeležen je u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Obrenovcu, jer je dominirao iznos od 350 din/kg. Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je tokom poslednje sedmice septembra u klanicama na području nišavskkog regiona. Dominirao je iznos od 350 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Nastavljen je trend slabije ponude kukuruza na prodajnim mestima uključenim u projekat STIPS. Na tržištu pšenice, stočnog ječma i ostalih poljoprivrednih proizvoda uključenih u pripremu kvalitetne stočne hrane nije bilo značajnijih promena u odnosu na prethodni period. Cena kukuruza nije se menjala u odnosu na avgust na pijacama u Srbiji, pošto je iznosila 45 din/kg.


U silosima se cena ove značajne žitarice najčešće kretala u intervalu od 33 do 36 din/kg, što ukazuje na blagi pad u odnosu na avgust. Promet pšenice se na pijacama odvijao po ceni od 39 do 48 din/kg, ali je dominirao iznos od 40 din/kg kao i prethodnog meseca. U silosima je dominirala cena od 36 din/kg. Nastavljen je trend slabe ponude stočnog ječma na pijacama u okviru STIPS. Promet se odvijao na četiri pijace, a dominirao je iznos od 40 din/kg. U silosima je cena varirala od 33 do 37 din/kg.

Prodaja stočnog brašna zabeležena je na četiri pijace i to u Loznici i Čačku po ceni od 33 din/kg, Užicu po ceni od 35 din/kg, dok je u Vranju dominirao iznos od 38 din/kg. Stočno brašno se kao i prethodnih nekoliko meseci moglo pazariti u silosu na području Loznice po ceni od 30 din/kg. U maloprodajnim objektima nije bilo promena, pošto je dominirao iznos od 35 din/kg. Sojino zrno se proteklog meseca moglo pazariti jedino na pijaci u Loznici po ceni od 80 din/kg.

Prodaja soje zabeležena je u silosima na području pet gradova, a trebalo je izdvojiti najčešće 82 din/kg ,kao i prethodnog meseca. Promet sojine sačme evidentiran je proteklog meseca u maloprodajnim objektima na području dvanaest gradova, a dominirala je cena od 110 din/kg.


Za suncokrtetovu sačmu su kupci proteklog meseca trebali da izdvoje najčešće 65 din/kg, što ukazuje na pad cene u odnosu na prethodni period. U pogledu ponude lucerkonog sena u balama nije bilo promena, a i prodaja je bila na prošlomesečnom nivou. Cena lucerkinog sena u balama kretala od 22 do 35 din/kg.

Izvor: STIPS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica