Bosiljak potiče iz južnih krajeva, a kako podnosi hladnoću?

Bosiljak potiče iz južnih krajeva, a kako podnosi hladnoću?

Koliko je bosiljak otporan na hladnoću?-© Pixabay
Bosiljak je nežna jednogodišnja biljka porekom iz južnih regija Evrope i Azije i jedna od najpopularnijih začinskih biljaka za uzgoj. Uspeva na sunčanim mestima koja dnevno dobijaju najmanje šest do osam sati svetlosti. Pitanje je: da li bosiljak može da opstane po hladnom vremenu?

Bosiljak je relativno laka biljka za uzgoj i zato je omiljena kod početnika u baštovanstvu, posebno uobičajene sorte sitnolisnog ili krupnolisnog bosiljka. Svoju popularnost su stekli zbog neodoljivog mirisa listova koji se koriste sveži ili sušeni, a daju neverovatnu aromu raznovrsnoj hrani.

Na otvorenom, životni ciklus bosiljka ne uključuje prezimljavanje. Kada nastupe hladni dani bosiljak umire, a seme čeka u zemlji preko zime kako bi počelo klijanje tokom proleća. Kada temperatura padne, bosiljak gotovo odmah reaguje na hladnoću tako što mu pocrni lišće.

Otpornost bosiljka na hladnoću

Bosiljak je biljka koja je otporna na zimu do određene granice.

Tolerancija bosiljka na hladnoću počinje da pada kada živa termometra padne ispod 4 stepena. Temperatura koja nanosi ozbiljne štete biljci je 0 stepeni. Biljka će možda da preživi, ali će da pretrpi velika oštećenja.

Kada je reč o sadnji sadnica, preporuka je da se pričeka da najniža temperatura preko noći pređe 10 stepeni. Ukoliko sadnice posadite ranije ili se desi da temperatura nakon sadnje naglo padne ispod 10 stepeni, neophodno je da se biljke prekriju zaštitnim pokrivačem.

U zavisnosti od jačine i dužine trajanja hladnog talasa može da dođe do oštećenja biljaka, ali će biljke preživeti i imaće vremena da se oporave.

Poželjna mera prilikom sadnje je postavljanje malča debljine oko 5 cm. U tu svrhu može da se upotrebi seno, slama, kompost, isitnjeno lišće. Malč će da pomogne zemlji da zadrži vlagu, usporiće rast korova, ali će i pružiti određenu dozu zaštite bosiljku u slučaju naglog, kratkotrajnog zahlađenja.

Život bosiljka po hladnom vremenu

Kada se temperatura spusti ispod 10 stepeni i postoje predviđanja da će verovatno nastaviti da se spušta, poslednji je trenutak da se bosiljak obere. Listovi mogu da se suše ili zamrznu.


Ukoliko bosiljak gajite u saksijama, a preko dana je sunčano i temperatura je preko 10 stepeni, saksije možete slobodno da iznesete napolje. Naravno, nemojte da zaboravite da ih predveče unesete unutra. Ovo je privremena mera da vam bosiljak traje duže, sve dok i dnevna temperatura ne padne ispod 10 stepeni.

Međutim, hladno vreme ne znači da ne možete bosiljak da uzgajate i tada. Ukoliko ste sretni vlasnik staklenika, plastenika ili možete kod kuće da mu obezbedite veštačke uslove, možete imati sveže listove bosiljka tokom cele godine.

Koliko je bosiljak otporan na hladnoću?-© Pixabay


Važno je zapamtiti da bosiljak traži dosta sunčeve svetlosti, odnosno 6-8 sati kada je napolju ili 10-12 sati pod veštačkim svetlom. Takođe, bosiljak je jednogodišnja biljka i kao takav, na kraju će da procveta i da završi svoj životni ciklurs, čak i ako se uzgaja u zatvorenom.

Ukoliko nemate uslova da bosiljak gajite tokom zime, možete da iskoristite to vreme da ga razmnožavate preko reznica. Potrebno je da se odseče nekoliko vrhova, da ih stavite u čašu sa vodom pored prozora i pustiće koren.


Na reznice je potrebno obratiti pažnju, jer imaju tendenciju da rastu prema svetlosti. Zbog toga mogu da dođu u kontakt sa hladnim prozorom, što će imati za rezultat pocrnelo lišće.

Izvor: Gardening know how

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica