Za ovu biljku kažu da je NAJLEPŠI letnji i zimski ukras!

Za ovu biljku kažu da je NAJLEPŠI letnji i zimski ukras!

Kako se gaji himalajski kedar: Najlepši ukras dvorišta leti i zimi - © Pixabay

Himalajski kedar ili Cedrus deodara poreklom je iz Azije i spada u jedne od najlepših četinara koji se mogu uzgajati na našim zelenim površinama.

Himalajski kedar može da naraste i do 40 metara, a bogatstvo četina koje zadržava tokom cele godine daje strukturu pune, lepe biljke.

Za razliku od ostalih četinara, himalajski kedar je izrazito gusta biljka koja bude bogata četinama od zemlje do samog vrha. Pored iglica, ovo drvo je bogato krupnim šišarkama koje se na biljci zadržavaju do 2 godine i mogu biti, kako ukras na biljci, tako i predivni detalji na ukrasnim aranžmanima.

Kedar je biljka koja zahteva veliku poziciju u vrtu. Ukoliko želite da posadite nekoliko biljaka neophodno je ostaviti bar po 5 metara razmaka između njih.

Postoje dve osnovne forme kedrova, a mogu biti sa zelenim ili plavim četinama. Takođe, postoje i forme koje se zovu „Fastigiata“. Ona ima izrazito usku krošnju, odnosno raste u uskoj stubastoj formi, koja dosta podseća na Pančićevu omoriku.

Kedar je veoma otporna biljka na zagađenja i temperaturne oscilacije, te se pokazala kao pravi izbor za uslove gradske sredine. Osim što se uzgajaju u dvorištima i gradskim baštama, odlično uspeva i u velikim žardinjerama, gde može i da prezimi.

Obzirom da je kedar veoma otporna biljka, jedino što se kod ovog četinara pojavljuje to je čađavica koja stvara mrku prevlaku preko iglica i time smanjuje lepotu biljke, a uzročnik su lisne vaši. Pored toga, moguća je i pojava ksilofagnih insekata koji ubušuju drvo.

Prihrana himalajskog kedra se može obavljati đubrivima koja su namenjena za četinare. Takođe, može folijarno da se tretira NPK đubrivima koji sadrže dodatak gvožđa ili magnezijuma, a preporuka su Wuksal Fe ili NPK 20:20:20 u aprilu, maju i julu. Od fungicida se mogu koristiti Kuprozin, Falkon ili Antrakol, a od insekticida Fastak, Fobos ili Konzul i Tonus i to u maju, julu i septembru.

Za bolji rast biljke može se koristiti stimulans sa bakterijama, kao što je Slavol, i to u aprilu, maju, julu i septembru.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica