Saveti za početnike: Radite ovo redovno i cveće će duže da vam cveta

Saveti za početnike: Radite ovo redovno i cveće će duže da vam cveta

Saveti za početnike: Radite ovo redovno i cveće će duže da vam cveta - © Pixabay

Većina jednogodišnjih, kao i pojedine višegodišnje biljke, produžavaju cvetanje tokom čitavog perioda vegetacije ukoliko im se redovno odstranjuju uveli cvetovi. Ova mera se često zaboravlja, a važno je da se primenjuje kako bi se, sa jedne strane održao izgled same biljke a sa druge, kako bi se poboljšala njena kondicija.

Zašto bi trebalo ukljanjati uvele cvetove sa biljke  

Ovaj postupak važan je kako bi se izgled bašte održao na željenom nivou tokom čitave sezone. Biljka gubi na svojoj atraktivnosti kako cvetovi počinju da joj se suše, čime se narušava izgled same te biljke, ali i čitave bašte u celini.

Kako biljci počnu da opadaju latice istovremeno započinje proces stvaranja semena, te se sva energija biljke usmerava na razvoj semena umesto na rast cvetova. Učestalo uklanjanje uvelih cvetova, upravo može preokrenuti ove prirodne procese u biljci, te će ona biti prinuđena da deo energije nastavi da kanališe ka razvoju cvetova, što će rezultirati zdravijim izgledom biljke i kontinuiranim cvetanjem.

Mnogim višegodišnjim biljkama ova mera pospešuje sposobnost cvetanja.

Saveti za početnike: Radite ovo redovno i cveće će duže da vam cveta - © Pexels

Iako velikom broju baštovana ovaj postupak može delovati kao dosadan zadatak kojem se ne nazire kraj, efekat koji se njime postiže, a to je višestruko cvetanje u bašti, može ovaj napor učiniti dovoljno vrednim truda.

Neke od biljaka koje ovaj trud nagrađuju drugim cvetanjem, koje po pravilu duže traje od prvog su: neven, kadifica, petunija, lepa kata, devojačko srce, plamenac, žarvonjak, vučika, žalfija, salvija, veronika, hajdučka trava, ehinacea.

Kako odstraniti uvele cvetove sa biljke

Ovaj postupak je veoma jednostavan budući da je potrebno samo zakinuti ili odseći peteljku uvelog cveta koja se nalazi iznad zdravog sloja listova.

Postupak je potrebno ponoviti sa svim uvelim cvetovima biljke.


Ponekad je lakše primeniti postupak orezivanja i odstraniti nekoliko santimetara vrha biljke koliko je dovoljno da se uklone svi uveli cvetovi. Tom prilikom bi trebalo proveriti da se među uvelim cvetovima ne krije i poneki novi pupoljak, te ukoliko je to slučaj, pupoljak bi trebalo zaobići tako što bi se izrezala peteljka iznad njega.

Ukoliko počnete da praktikujete ovu meru učestalo i što ranije tokom sezone, zadatak će postajati sve lakši.


Započinjanje ove prakse u proleće, suočiće vas sa svega nekolicinom biljaka kojima su cvetovi uveli i dati vam priliku da se naviknete. Ponavljanje procesa na svakih nekoliko dana pretvoriće ovaj baštovanski zadatak u svojevrsnu rutinu.  Sa druge strane, ako se odlučite da sa ovom praksom započnete u ranu jesen, posao uklanjanja uvelih cvetova vas lako može preplaviti i postati isuviše zahtevan.

Ipak, za svakog baštovana, ne postoji ništa lepše od toga da gleda kako bašta buja i cveta, a sa praksom uklanjanja uvelih cvetova tokom čitave sezone, priroda će vas nagraditi drugim talasom cvetanja kako biste mogli da uživate u lepoti boja, oblika i mirisa cvetova još više.


Izvor: Gardening know how

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica