Srbija godišnje izgubi po jedan grad, napuštanje sela sve veći problem

Srbija godišnje izgubi po jedan grad, napuštanje sela sve veći problem

Srbija godišnje izgubi po jedan grad. Odliv stanovništva iz ruralnog područja jedan je od najvećih problema srpske poljoprivrede. Međutim, da bi država rešila taj problem, potrebna je i podrška lokalnih samouprava.
 

Srbija godišnje izgubi po jedan grad, napuštanje sela sve veći problem - © Pixabay

Strateški cilj politike Ministarstva je da se što veći broj ljudi vrati i zadrži na selu, rekao je Velimir Stanojević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Učešće poljoprivrednih proizvoda u BDP premašilo je 20%, što govori o važnosti ove privredne grane u Srbiji, rečeno je na sastanku Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj u Kruševcu.

Prema rečima Dragog Nestorovića, gradonačelnika Kruševca, može se očekivati da mere nadležnog ministarstva poboljšaju uslove privređivanja u poljoprivredi. Putem IPA fondova, u okviru procesa pridruživanja EU, Srbiju do kraja godine očekuje i mogućnost korišćenja sredstava u visini od 175 miliona evra.

Više od 20% radno sposobnog stanovništva direktno se bavi poljoprivredom, navode u ministarstvu. Problem je što više od 70% naših proizvoda u izvozu završi kao primarni proizvod. Naš cilj je zato da podignemo nivo prerađivačkih kapaciteta.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.