Pokazao i dokazao: Poljoprivreda bez pestcida i mineralnih đubriva je moguća

Pokazao i dokazao: Poljoprivreda bez pestcida i mineralnih đubriva je moguća

Kada sam odlučio da se bavim baštovanstvom i poljoprivredom uopšte, ubrzo sam se našao pod rafalnom paljbom različitih mišljenja, teorija i pristupa tom poslu. Definisao sam nekoliko principa kojih se držim, a koji ceo taj posao čine prilično atipičnim. Pre svega se vodim politikom da je poljoprivreda bez pesticida i mineralnih đubriva i te kako moguća.

Pasulj - © Miroslav Šarac

Poljoprivreda bez pesticida i mineralnih đubriva

Pošto sam odmah prestao da zemlju kojoj sam postao vlasnik snabdevam mineralnim đubrivom i pesticidima, biopesticidima i uopšte bilo kakvim sredstvima zaštite osim onim koje sam sam proizveo od biljaka, ustanovio sam da zemlja reaguje – na njivi su se pojavile gljive, kopriva je počela da raste nasred njive, zemlja je dobila miris! Shvatio sam da se te pomenute restrikcije zemlji kao živom organizmu dopadaju! Zainteresovao sam se ubrzo za autohtono – starinsko voće i, što je bilo mnogo teže – starinske sorte povrća, sve u potrazi za otpornim biljkama!

Gajim voće i povrće koje moja porodica i ja volimo da konzumiramo

To je počelo na maloj površini, vremenom sam taj princip proširio na hektar i dvadeset ari. Naprosto, ne vodim se time šta je profitabilno nego šta volimo da jedemo u kući, koje voćke nam se dopadaju kad procvetaju i olistaju. Smatram da je ljubav veoma bitan i nezaobilazan faktor u svakom poslu.

Mi u kući, recimo, često kuvamo pasulj, pa sam krenuo odatle! I pored toga što su hipermarketi preplavljeni pasuljem iz uvoza, nemam nikakav problem da prodam bilo koju količinu ovako proizvedenog pasulja. To su uglavnom dve sorte čije seme sam dobio u selu, zeleni i beli pasulj. Zeleni ili žuti pasulj ima kratku vegetaciju, slabo se lozi, ne odgovara mu mnogo padavina jer se pojavljuje plamenjača pri kraju vegetacije. Skuva se veoma brzo, za sat i po vremena.

Beli pasulj se malo više lozi, otporan je na plamenjaču, lepo rađa svake godine, srednje je krupan… Čuveni tetovac ne gajim mnogo, njemu je potreban naslon – to može biti i kukuruz koji se seje pre pasulja, tetovac ne sazreva odjednom! To su neke veoma stare sorte, koje se u selu gde imam zemlju gaje veoma dugo. To je u vezi s trećim principom.

Prijatno!

Autor: Miroslav Šarac, poljoprivredni proizvođač

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.