Agroprotekt – jedinstven kredit na tržištu namenjen ratarima

Agroprotekt – jedinstven kredit na tržištu namenjen ratarima

Uvažavajući značaj koji sektor agrara ima za ukupni privredni razvoj Srbije, mnoge banke u našoj zemlji raspolažu različitim kreditima, kojima olakšavaju proizvodnju poljoprivrednika. Ove nedelje vam predstavljamo jedinstvenu ponudu poljoprivrednih kredita banke Intesa.
 

Banca Intesa nudi jedinstvene kredite na tržištu namenjene ratarima - © Banca Intesa

Banca Intesa je strateški opredeljena da podržava poljoprivrednu proizvodnju. Tome u prilog govori podatak da je banka tokom 2016. godine ostvarila rast portfolija kredita za registrovana poljoprivredna gazdinstva od preko 20% u odnosu na prethodnu godinu.

Kako bi registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima pomogla da povećaju proizvodnju i unaprede konkurentnost, Banca Intesa im stavlja na raspolaganje Intesa Farmer kredite, koji uključuju kredite za investicije u osnovna sredstva i kredite za nabavku obrtnih sredstava, odnosno repromaterijala.

U okviru ovih kreditnih modela, period oplate zavisi od specifičnih potreba klijenata, namena finansiranja i agrorokova u poljoprivrednoj proizvodnji.

Na najduže rokove odobravaju se krediti za kupovinu zemljišta i ulaganje u dugogodišnje zasade, a duge rokove otplate imaju i krediti za ulaganje u nabavku mehanizacije i opreme, matičnog stada u stočarstvu, izgradnju objekata i druge investicije u osnovna sredstva”, ističe Đorđe Radulović, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u banci Intesa.
 

Banka Intesa nudi kredite i za nabavku mehanizacije - © Pixabay


Krediti za obrtna sredstva
odobravaju se kraćim rokovima otplate, ali uz dinamiku otplate koja odgovara poljoprivredniku i dinamici njegovih priliva iz poljoprivredne delatnosti.

Osim kredita za osnovna i obrtna sredstva, kao i subvencionisanih kredita koji se daju u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Banca Intesa ima potpisane sporazume sa većim brojem lokalnih samouprava za subvencionisano kreditiranje poljoprivrednika sa određenog područja, objašnjava Radulović.


Takođe, banka je 2016. godine uvela u ponudu Agroprotekt – jedinstven kredit na tržištu za nabavku obrtnih sredstava sa integrisanom polisom osiguranja namenjen ratarima. Tokom 2016. godine ovaj kredit bio je odobravan samo na teritoriji Vojvodine, ali zbog velikog interesovanja klijenata, ove godine biće dostupan i ratarima iz centralne Srbije.
 

Banca Intesa nudi jedinstvene kredite na tržištu namenjene ratarima - © Pixabay

U planu je dalje poboljšavanje performansi proizvoda kako bi bio stavljen na raspolaganje i drugim granama poljoprivrede na teritoriji cele Srbije.


Radulović ističe da su kreditni proizvodi Banca Intesa podjednako dostupni kako malim, tako i velikim poljoprivrednim proizvođačima. Da bi dobili zajam, poljoprivrednici pre svega moraju da imaju registrovano gazdinstvo prema uredbi za tekuću godinu, otvoren namenski račun poljoprivrednika i urednu kreditnu istoriju prema podacima iz Kreditnog biroa.

Ostali uslovi se tiču procene kreditne sposobnosti i odnose se na visinu prihoda koje ostvaruje poljoprivredno gazdinstvo i poljoprivredne delatnosti, kao i na vrednost imovine koja se odnosi na poljoprivrednu delatnost – zemljište u vlasništvu, mehanizacija, oprema, stanje objekata i slično.


Banca Intesa raspolaže širokim spektrom kredita za finansiranje poljoprivredne proizvodnje. Više o nameni i uslovima tih kredita možete pogledati OVDE

Sagovornik: Đorđe Radulović, direktor Odeljenja za upravljanje prodajom registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima banke Intesa

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica