Žene na selu rade svakog dana, a vode se kao nezaposlene

Žene na selu rade svakog dana, a vode se kao nezaposlene

Iako u svetu postoji veliki broj žena koje rade u poljoprivredi, retko koja od njih ima puno vlasništvo nad gazdinstvom. Često su muškarci ti koji se vode kao zaposleni na poljoprivrednom gazdinstvu, dok žene na selu rade u poljoprivredi kao “pomažući članovi domaćinstva”, istaknuto je na skupu „Žene na selu: Unapređenje kvaliteta života u seoskom području“.

Žene u poljoprivredi - © Pixabay

Žene koje žive i rade na selu vode se kao nezaposlene, a zapravo rade ceo dan i za to ne dobijaju nadoknadu.
Obično prve ustaju, a poslednje idu na spavanje. Prve su u njivi, voćnjaku, plasteniku, štali, ali za svoj rad ne dobijaju nikakvu nadoknadu – tako danas izgleda život žene na selu, koja se vodi kao nezaposlena, a zapravo ceo dan radi.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Kooordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović naglasila je da od četiri žene koje žive na selu, tri rade a da za to ne dobijaju nikaku finansijsku nadoknadu, a sa druge strane samo 13 odsto žena su vlasnice gazdinastava.

„Kada treba da rade, one su u radu najbrojnije na selu, a kada treba da budu vlasnice određene imovine one su najmanje brojne“, naglasila je Mihajlović i dodala da se napredak društva meri razvojem i napretkom žena.
Podseća da su strategije, zakone, akcioni planove, važna osnova, ali da je još važniji realan život, da žene i muškarci shvate da žena treba da ima vlasništvo nad imovinom, da može da radi.

 Seosko domaćinstvo - © Pixabay

„Jedan od projekata koji smo pokrenuli sa NALED-om je zapošljavanje 1.000 žena i već smo zaposlili 65 žena“, rekla je Mihajlović i dodala da su žene važan potencijal na selu.

Istraživanja pokazuju da su žene na selu nedovoljno uključene u odlučivanje, ne pitaju se o modelu razvoja poljoprivrede i sela, a politike i mere ne prepoznaju adekvatno njihove potrebe.

Rodni jaz u poljoprivredi sprečava razvoj i doprinosi odumiranju sela, poručili su učesnici skupa, i naglasili da 63 odsto žena i 37 odsto muškaraca obavljaju poljoprivredne aktivnosti na gazdinstvu.

Muškarci čine 86 odsto zaposlenih na poljoprivrednom gazdinstvu, dok žene rade u poljoprivredi kao pomažući članovi domaćinstva. Konferencija „Žene na selu: Unapređenje kvaliteta života u seoskim područjima“ je organizovana povodom Međunarodnog dana žena na selu.

Izvor: Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.